• Prečítané: 4605x

Још један вид подршке Ромима у старопазовачкој Општини ка интеграцији у друштво

naslovna-jos-jedan-vid-podrske-romima-u-staropazovackoj-opstini-ka-integraciji-u-drustvoУ понедељак, 11. марта у Палати Србија одржана је церемонија доделе возила, која су донирана у склопу Програма „Подршка Европске Уније инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“. Међу 30 локалних самоуправа, кључеве аутомобила "Фиат Типо" је за потребе свог мобилног тима преузела и Општина Стара Пазова. Свечаном потписивању и преузимању возила присуствовао је председник Општине Ђорђе Радиновић, који је захвалио свим ресорним републичким институцијама и организацијама, пре свега Делегацији ЕУ у Србији и ЕУ, које са овом донацијом дају велику подршку даљој интеграцији Рома у овој сремској Општини.

На свечаности додељивања кључева су присуствовали амбасадор Европске Уније Сем Фабрици, Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић и Ђорђе Станичић, генерални сектретар Сталне конференције градова и општина.

У свом обраћању присутнима, као важне области за подршку Ромима, Фабрици је набројао образовање, становање и здравствену заштиту, а потом закључио: „Роми су социјално најугроженија популација и зато им је потребно посветити посебну пажњу. Посетио сам нека ромска насеља у Србији и имао прилику да се уверим колико је изазовно локалним самоуправама да пруже ромским заједницама све што је потребно“.

Основни циљ програма је укључење ромских породица у друштво, а то је могуће остварити уколико се Ромима покаже искрена жеља друштва да им се помогне у погледу становања, здравствене заштите и школовања деце, рекао је Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић. Ђорђевић је напоменуо да инклузија Рома не може да буде једносмеран процес, већ да је потребна и сарадња друге стране.

"Као локална самоуправа, настојимо да учинимо све што је у нашој моћи како би активно допринели што већем укључивању припадника ромске националности у све друштвене токове. Подршка путем ове и сличних донација, као и квалитетна координација са надлежним републичким институцијама, помаже да успемо у напорима да успешно извршимо поменуту интеграцију у нашој Општини. Као и сви ми и Роми су равноправни грађани Србије, зато ћемо учинити све да им у том процесу помогнемо", изјавио је овим поводом председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Тридесет аутомобила добиле су општине које имају мобилне тимове који помажу Ромима да лакше остваре своја права – од уписивања у матичне књиге рођених или школе, до права на социјалну помоћ или здравствену негу.

Мобилни тимови за инклузију Рома су радна тела градова и општина, формирана у циљу јачања сарадње између локалних институција и ромске заједнице. Чланови мобилних тимова организују заједничке теренске посете ромским насељима и пружају заједничку и координисану подршку и помоћ појединцима и породицама, и у том смислу донирана возила ће имати велики допринос послу који је потребно урадити.

Према званичним подацима, у Србији живи 147 хиљада Рома. Око 70 одсто их живи у неформалним насељима, а животни век им је 12 година краћи од просека у земљи.

Уз аутомобиле Европска унија поклонила је и тридесет лаптопова, сваком мобилном тиму по један. ЕУ је до сада у различите пројекте подршке Ромима у Републици Србији уложила милион и четристо хиљада евра.

Фотографије: