• Prečítané: 11134x

Саопштење за јавност поводом одржане 33. седнице Социјално економског савета општине Стара Пазова

soc ekon savetУ Старој Пазови је дана 04. јула 2019. године одржана 33. седница Социјално-економског савета општине Стара Пазова.

Седница је одржана у малој сали Беле зграде са почетком у 13,00 часова. Претходно је дана 01. јула 2019. одржана 29.седница Колегијума СЕС-а, када је утврђен предлог дневног реда и датум одржавања 33. седницу Савета.

Под првом тачком Дневног реда извршена је Верификација мандата новоизабраним члановима и заменицима чланова СЕС-а за наредни четверогодишњи мандат који су именованим у СЕС као представници Локалне самоуправе општине Стара Пазова.
Верификовани су мандати следећим члановима Савета: Наташа Мићић - помоћница председника општине , Сузана Илић - начелница Одељења за привреду општине и Жељко Шолаја- начелник Одељења за друштвене делатности општине Стара Пазова. Заменици чланова СЕС-а испред локалне самоуправе су: Маја Грбић, Саша Баришић и Иван Зобненица.

Савет је разматрао и усвојио Записнике са одржаних 31.и 32. седнице Савета.

Разматрана је предлог организације и начина одржавања Јавне трибине СЕС-а на тему: "Резултати борбе против сиве економије и рада на црно за раздобље 2017-2019 година".
Постигнута је сагласност да се Јавна Трибина одржи дана 26. септембра 2019. године , на просторима комплекса Базена у Новој Пазови, у оквиру Сајма привреде.
За госте-предаваче трибине позваће се представници Министарства рада РС, "НАЛЕДА", Министарства трговине РС, Уније послодаваца Војводине и Савеза самосталних синдиката Војводине.

На дневном реду седнице су разматрана досадашњих искустава представника СЕС-а привредним сајамским манифестацијама у 2018. години. Договорено је да се и током 2019. године настави сарадња са привредницима из Модриче, Добоја и Прњавора из Републике Српске и Параћина из РС. СЕС је усвојио став и предлаже локалној самоуправи општини Стара Пазова, да се досадашња сарадња са привредницима подигне на виши ниво, већим учешћем представника локална управа у реализацији планиране сарадње. Договорено је да у састав делегације на предстојећи сајамовима привреде чине представници општинске управе општине Стара Пазова, Уније послодаваца Старе Пазове и Савеза самосталних синдиката за општину Стара Пазова.

На иницијативу ССС за пштину Стара Пазова у Савету су размењене Информације о динамици исплате заосталих и текућих путних трошкова запосленима који те исплате остварују из буџета општине Стара Пазова. Том приликом је Наташа Мићић- помоћница председника општине Стара Пазова и члан СЕС-а, појаснила да ће исплата бити реализирана одређеном динамиком, по договореним приоритетима. Нагласила је да општина Стара Пазова има преузете одређене финансијске обавезе по кредитима и ПДВ, које мора да према преузетим роковима измирује. Што се тиче исплате путних трошкова за то постоји законска обавеза и добра воља локалне управе да све договорено уз посредовање Републичке Агенције за мирно решавање радних спорова, исплати у што краћем временском периоду, а према динамици која зависи од прилива средстава у буџет општине.

Сузана Илић је информисала Савет о ситуацији након објављеног Јавног конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама са територије АП Војводине за финансирање или суфинансирање програма развоја и деловања локалних Социјално-економских савета, и нагласила да је општина Стара Пазова извршла пријаву на наведени Јавни конкурс,те да још нема повратне Информације јер није конкурс затворен и није донета Одлука о истом.

Сузана Илић је информисала чланове СЕС-а о извршеном разговору са директорицом Центра за социјални рад општине Стара Пазова Радом Жугић, о питању евентуалног покретања иницијативе за изградњу "Сигурне куће" за жене које су жртве насиља у породици, које питање је делегирано од стране представника Савеза самосталних синдиката за општину Стара Пазова у СЕС-у.
У разговору је речено да "сигурна кућа" постоји на подручју града Сремска Митровица за сремски округ, и да има довољан смештајни капацитет, будући да се насилници измештају из породице у складу са Законом који регулише ову област, и то без обзира да ли су власници непокретности.

Сузана Илић је нагласила да постоји други проблем, а везан је за смештај бескућника којих има на подручју општине, а немамо изграђене одговарајуће смештајне капацитете. Објекти за ове намене постоје и користе се у Београду и Новом Саду, али су малог капацитета да би могли примити кориснике са територија које гравитирају ка њима.

Социјално-економски савет је усвојио препоруку којом се подржава планирање изградње смештајних капацитета за ову категорију социјалних случајева кроз будућу стратегију развоја општине Стара Пазова за пероид 2021-2031 година.

Секретар СЕС-а:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући СЕС-а:
Раде Ерцег с.р.