• Prečítané: 13028x

Саопштење за јавност поводом одржане конференције ПСЕС-а у Новом Саду 14.12.2018. - "У сусрет проблемима запослених и тржишта рада"

soc-ekon-savetКонференција је организована са циљем свестраног сагледавања савремених изазова тржишта рада, проблема привреде и запослених, посебно све већег недостатка радне снаге на тржишту, и ради извођења оцена и предлагања мера за побољшање стања.

У раду седнице су поред социјалних партнера, чланица Покрајинског социјално-економског савета – Уније послодаваца Војводине, Савеза самосталних синдиката Војводине, Покрајинског одбора Уједињених гранских синдиката "Независност" и покрајинских секретара у Покрајинској влади АП Војводине, присуствовали и чланови активних Социјално-економских савета у АП Војводини.

Конференцију је отворио Иван Ђоковић, председавајући Покрајинског СЕС-а, потпредседник Покрајинске владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду и туризам.

Испред социјалних партнера обратили су се Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије, Љубисав Орбовић, предсеник Савеза самосталних синдиката Србије и проф.др. Зоран Стојиљковић, председник Уједињених гранских синдиката "Независност".

На Конференције су представљене следеће уводне теме :
- "Актуелни економски и социјални показатељи у Србији из угла синдиката" - Милојица Милошевић, пресдедник Покрајинског одбора УГС "Независност" за Војводину,
- "Положај запослених и изазови тржишта рада у условима демографских промена" - Горан Милић, председник Савеза самосталних синдиката Војводине,
- "Амбијент у коме послује домаћа привреда" - Станко Крстин, председник Уније послодаваца Војводине.

Кроз дискусију је констатован одређен помак у сарадњи Покрајинског и Републичког СЕС-а, који ће се наставити интензивно и у наредном периоду кроз одржавање заједничких седница и потребе да се партнери саслушају, да се међусобно уважавају и да се оствари социјални дијалог и делегирају и иницирају питања од значаја за социјалне партнера.

У области тржишта рада је наглашено алармантно стање које се огледа у великом одливу радне снаге, на рад у иностранство. Потребно је доношење хитних мера за спречавање одласка радне снаге, ради остварење бољег пословног амбијента у друштву и стварања социјалне сигурности. Постигнут је консензус око отварања дијалога о овом питању на свим нивоима, јер су тенденције и кретања у овој области упозоравајућа. Истакнут је значај социјалног дијалога синдиката и послодаваца са представницима власти у циљу стварања радног амбијента, повећање зарада радника, смањења намета послодавцима, остварења сигурније будућности породице, доношења законских решења за економско оснаживање породица у циљу повећање наталитета у друштву. Ради остварења бољег и квалитетнијег дијалога у 2019. години ће бити пружена финансијска помоћ локалним Социјално-економским саветима, средствима која су планирана у буџету АП Војводине.