• Prečítané: 11822x

Саопштење за јавност поводом одржане 27. седнице Социјално економског савета општине Стара Пазова

soc-ekon-savetУ Старој Пазови је дана 18. децембра 2018. године одржана 27. седница Социјално-економског савета општине Стара Пазова.

На седници је Раде Ерцег дао информацију о току социјалног дијалога и преговарања у поступку мирног решавања колективног радног спора, покренутог на захтев Општинског одбора образовања, васпитања и културе ССС општине Стара Пазова у спору против Општинске управе општине Стара Пазова.

Предмет спора је захтев Општинског одбора образовања, васпитања и културе ССС за накнаду трошкова превоза за последње три године рада, запосленима у делатности образовања, васпитања и културе који живе и раде у месту становања, као и за оне који не живе у месту рада у складу са Уставом, Законом о раду и Посебним Колективним уговорима.

Социјално-економски савет је претходно, на 23. Седници разматрао поменути захтев и није донео одговарајућу препоруку странама у спору, јер на седници о том питању није постигнут консензус представника социјалних партнера у Савету. У међувремену је Савез самосталних синдиката за општину Стара Пазова самоиницијативно поднео захтев Агенцији за мирно решавање радних спорова. Након што је општинска управа општине Стара Пазова добровољно одлучила о учешћу миритеља у колективном радном спору, Републичка Агенција за мирно решавање радних спорова је одредила миритеља, и започет је поступак у коме је миритељка пружала помоћ странама у колективном спору, са циљем да закључе споразум о решењу спора.

До сада су одржане две сесије, а спор још није закључен Споразумом. Истакнут је миран и толерантан ток у самом постуку мирења.

Усаглашена је препорука коју ће миритељка послати Општинској управи општине Стара Пазова, на коју су на лицу места ставили свој потпис чланови Одбора, кога чине по један представник страна у спору и миритељ. Препоруком се обавезује Општинска управа општине Стара Пазова да од 01.01.2019. године почне са исплатом путних трошкова запосленима у образовању, васпитању и култури у складу са Законом о раду и Посебним Колективним уговорима.

По питању исплате трошкова превоза за последње три године, на које по Закону о раду запослени у месту становања као и остали који су запослени а не живе у месту радаимају право, током мирења су од стране синдиката дати одређени предлози локалној управи, у циљу избегавања непотребних трошкова.

Савет је разматрао Информација о конференцији одржаној у Сомбору на тему "Развој социјалног дијалога на локалном нивоу" где су учешће имали по један представник сваког од социјалних партнера у СЕС-у општине Стара Пазова. Саопштење о овом догађају објављено је на званичном сајту општине Стара Пазова.

На седници је разматрана Информација о одржаној Конференцији на тему: "У сустер проблемима запослених и тржишта рада" коју је организовао Покрајински Социјално-економски савет, дана 14.12.2018. године у Новом Саду. На Конференцији су учешће узели и чланови СЕС-а општине Стара Пазова.

Савет је информисан о обавези СЕС-а, да на следећој седници планираној за јануар 2019. године, изврши разрешење досадашњег и избор новог руководства СЕС-а за 2019. годину у складу са Законом о СЕС-у и Пословником о раду СЕС-а.

Дужност председавајућег СЕС-а за 2019. годину, вршиће представник Савеза самосталних синдиката за општину Стара Пазова, а дужност заменик председавајућег представник Локалне управи општини Стара Пазова.

Секретар Савета:
Миленко Вучиновић

Председавајући Савета:
Владимир Ћулаја