• Prečítané: 12733x

Саопштење за јавност Социјално-економског савета - конференција ПСЕС-а и округли сто СЕС-а Стара Пазова

soc-ekon-savetДана 08. децембра 2017. године чланови локалног Социјално - економског савета општине Стара Пазова учествовали су у раду Конференције под називом: "ЗА РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ, УЗ УНАПРЕЂЕЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА" чији је организиатор Покрајински Социјално-економски савет, а одржана је у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

Конференције је имала следеће циљеве:
- сагледавања резултата мера на унапређењу положаја привреде и запослених, предузетих у претходном годишњем периоду и изношење предлога приоритетних мера које треба предузети у наредном годишњем периоду, ради даљег побољшања привредног амбијента и положаја послодаваца, запослених и свих грађана у АП Војводини и у целој Србији,
- разматрања предлога за унапређење укупног трипатитног социјалног дијалога у Србији,па и на нивоу локалних самоуправа, и пружање помоћи оснивању и активирању социјално-економских савета у градовима и општинама на територији АП Војводине, као једном од кључних елемената изградње демократског друштва, у интересу привредника, запослених и целе локалне заједнице.

Приликом Анализе активности на унапређењу социјалног дијалога у градовима и општинама на територији АП Војводине, истакнут је рад општине Стара Пазова, као једне од три локалне самоуправе на подручју Војводине где локални Социјално-економски савет успешно и у континуитету ради.

Конференцију је отворио Игор Мировић, председник Покрајинске Владе, а активно учешће у раду имали су представници социјалних партнера у Покрајинском СЕС-у, представници Уније послодаваца Војводине, Савеза самосталних синдиката Војводине и Привредне коморе Војводине.

Дана 12. децембра 2017. године у малој сали Беле зграде у Старој Пазови, са почетком у 11,00 часова одржан је округли сто у организацији Социјално-економског савета општине Стара Пазова у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Републичком Агенцијом за мирно решавање радних спорова, на тему: "СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ ИЗМЕЂУ СИНДИКАТА И ПОСЛОДАВАЦА И МИРНО РЕШАВАЊЕ РАДНИХ СПОРОВА".

Законодавни оквир за социјални дијалог у Републици Србији представила је Јесенка Чворо, шеф одсека за социјални дијалог, колективно преговарање и зараде у Сектору за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

О теми "Улога и значај Републичке агенције за мирнопредложеним изменама Закона о мирном решавању радних спорова" учеснике је упознала Драгана Андоновска, запослена у Агенцији.

Циљеви организовања Округлог стола су унапређење социјалног дијалога на локалном ниво, успостављање и развој трипатитног социјалног дијалога на нивоу локалне заједнице, и указивање на могућност мирног решавања радних спорова.

У раду Округлог столу учествовали су и Душан Петровић - секретар Социјално-економског савета Републике Србије, Милош Чујић - представник Регионалне привредне коморе Сремског управног округа из Сремске Митровице, Бојан Коврлија - начелник Општинске управе општине Стара Пазова, Радоје Благојевић - члан Општинског већа општине Стара Пазова, представници социјалних партнера - чланица Социјално - економског савета општине Стара Пазова, чланови већа Савеза самосталних синдиката за општину Стара Пазова, представници Уније послодаваца Војводине - послодавци Стара Пазова.

За овај догађај и теме округлог стола остварен је интерес социјалних партнера, а сам рад округлог стола је попраћен од стране медија: РТВ Стара Пазова и локалних писаних медија.

Секретар Савета:
Миленко Вучиновић с.р.

Председавајући Савета:
Марина Љубинковић с.р.