• Prečítané: 16145x

Извештај Општинског Штаба за ванредне ситуације

Извештај Општинског Штаба за ванредне ситуацијеУ протекла два дана у свим насељима Општине Стара Пазова настављене су активности у оквиру помоћи угроженим подручјима и евакуисаним грађанима кроз спровођење најразличитијих активнпсоти. Штаб за ванредне ситуације успешно координара све службе и раположиво људство, како би се брзо и ефикасно одговорило на апеле, који из сата у сат стижу из других општинских и градских Штабова, због неопходне помоћи у храни, води, средствима за хигијену, помоћ у брањењу и утврђивању насипа итд. Одлука Општинског Штаба је да на сваки апел реагује најбрже могуће и сходно могућностима са којима се располаже у датом моменту, као и кроз тражење подршке од стране институција, компанија или приватника како би се обезбедили или отпремили технички уређаји и опрема попут пумпи, агрегата и свега другог што диктира ситуација и што је је неопходно на лицу места.

За само 48 сати у старопазовачки Општински штаб стигли су дописи за списком неопходних средстава из поплављених градова, општина и места попут Лајковца, Косјерића, Пожеге, Смедеревске Паланке, Шапца, Бајине Баште итд. На пример, по хитном поступку и у пратњи чланова Штаба као надзорних лица, јуче је након оваквих апела за Бајину Башту оспремљено 1,5 тона хране и средстава за хигијену, затим за Шабац је припремљено и отпремљено више од 50 сетова постељина и душека уз средства за хигијену, пун шлепер сточне кабасте и зрнасте хране је припремљен и транспортован у село Бражљевац код Обреновца. Као подршка одбрани насипа у Сремској Рачи организовано је и након изузетног одзива грађана, међу којима су били и запослени Општинске управе, упућено око 150.

Пазовчана, који су се након напорне, али успешне акције у Стару Пазову вратили у касним сатима, око поноћи.

Као и до сада Општински штаб, Црвени крст Стара Пазова и Дом здравља „Др Ј.Ј.Змај“, јавна предузећа и све службе даноноћно дежурају, како би се адекватно и у сваком моменту благовремено реаговало и помогло у случају потребе, али и направио ефикасан план за наредни дан. Мобилне медицинске екипе за, до сада прихваћене евакуисане грађане врше прегледе и тријажу, а упутство је да се за даље лечење, евакуисани грађани могу обратити у амбуланте Дома здравља у свим местима стропазовачке Општине, где ће им по потреби бити пружене све здравствене услуге без икакве партиципације за лекове.

ДАНАШЊА СЕДНИЦА ШТАБА

На данашњој седници Општинског Штаба одлучено је да се данас и наредних дана припреме, до сада сакупљена храна и вода, и пошаљу у сва места где је неопходно и одакле је стигао апел за помоћ. Истовремено део свега што је хуманошћу грађана сакупљено биће одвојено за лица, која су смештени на територији наше Општине.

Предочена је и анализа стања са водостајем Дунава на критичним тачкама у Општини и утврђено, да се према подацима стручњака из надлежних служби, врх поплавног таласа очекује за три дана, као и да је неопходно у циљу одбране припремити око 3000 врећа за песак, као и списак добровољаца који ће бити спремни за почетак одбране.

У току дана, након још једног хитног апела Штабу за ванредне ситуације Општине Стара Пазова, у Сремску Рачу је упућена још једна већа група од око 100 добровољаца, коју су највећим делом чинили радно способни - запослени у јавним општинским предузећима, Општини, Центру за социјални рад и корисници социјалне помоћи Центра.

ЕВАКУИСАНА ЛИЦА - ПРЕСЕК

Бројно стање евакуисаних лица на територији наше Општине, према последњем пресеку из вечерњих сати је 163 и то: Стара Пазова – 47 лица, Нова Пазова – 40, Нови Бановци – 28, Стари Бановци – 15, Војка – 23, Голубинци – 4, Бановци-Дунав - 6.

Као и у више наврата и овог пута је Горан Врањеш, заменик команданта Општинског Штаба упутио апел свим евакуисаним лицима да се, ради указивања адекватне помоћи и евидентирања, пријаве на телефоне Штаба 311-999, или контакт телефоне старопазовачког Црвеног крста 310-102, јер је утврђено да постоји могућност да се нека евакуисана лица нису пријавила.

Као и до сада, у случају непромењене ситуације, Штаб за ванредне ситуације Општине Стара Пазова је заказао редовну седницу за наредни дан.

Пазовачки неуморни добровољци