• Prečítané: 8478x

Одржана 2. седница Радне групе СЕС-а, за борбу против сиве економије и рада на црно

Одржана 2 седница Радне групе СЕС-а, за борбу против сиве економије и рада на црноДана 10. фебруара 2014. године у Старој Пазови је одржана 2. седница Радне групе СЕС-а, за борбу против сиве економије и рада на црно. Седница је одржана у Белој згради, Словенски трг бб, у Старој Пазови са почетком у 15,30 часова. На седници је расправљано о начину реализације усвојеног Акционог Плана рада Радне групе за 2014. годину и утврђени рокови за сваку од мера које се планирају спровести. Радна група сматра да ће доношењем новог Закона о раду многа питања из области рада на ,,сиво,, и ,,црно,, бити законом обухваћена и да код израде закона држава треба размишљати како о послодавцима тако и о радницима.

Констатовано је да би смањењем пореза и доприноса на терет послодаваца била створена могућност за пријављивање радника који раде на црно и да би инспекцијске службе требале да појачано делују на искорењивању појава рада на црно и сиве економије.

Одређени су рокови у којима ће чланови Радне групе дати своје предлоге и питања која ће бити уграђена у Анкети која се планира спровести на одређеном узорку међу запосленима и незапосленима на подручју општине Стара Пазова.

Испред Радне групе одређени су носиоци Тема о штетности рада на црно и договорена динамика наступа у медијима на локалном нивоу.

Од стране представника Уније послодаваца у Радној групи акцентиран је проблем издавања у закуп простора - тезги, на пијацама за физичка лица који продају робу, који нису ни по ком основу регистровани и тако чине нелојалну конкуренцију привредницима који су регистровани и који плаћају порезе и доприносе на основу закона и општинских одлука. Радна група је заузела став да се ради сагледавања стварних чиљеница о начину и условима за продају тезги, као и критеријумима за издавања истих , затражи Информација од Ј.П. "Чистоћа".

Радна група је кроз усвојени став указала на одређене проблеме, и повратне Информације од надлежног јавног предузећа ,,Чистоћа,, ће користити у даљем раду.

Седница Радне групе за борбу против сиве економије и рада на црно СЕС-а Стара Пазова завршена је у 18,20 сати.

СЕКРЕТАР САВЕТА
Миленко Вучиновић с.р.

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА:
Марина Љубинковић с.р.