• Prečítané: 4616x

Граде се куће за 30 ромских породица у Фрушкогорском насељу

naslovna-grade-se-kuce-za-30-romskih-porodica-u-fruskogorskom-naseljuУ присуству званичника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и представника Општине Стара Пазова данас је положен камен темељац за изградњу Фрушкогорског насеља. Пројекат под називом „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови” спроводи Општина Стара Пазова у партнерству са ЈП „Општинска стамбена агенција” и НВО „Романо ило” из Белегиша.

„Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016-2025. године којим председава потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић која улаже велике напоре у сам процес инклузије Рома. На примеру пројеката који се имплементирају преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и свих активности и резултата које постиже Владино Координационо тело за праћење реализације Стратегије у унапређењу положаја Рома и Ромкиња у нашој земљи и озбиљности којом смо приступили овом послу, произилази да Влада Републике Србије има приоритетне и јасне циљеве и опредељеност да одлучним корацима гради нове вредности и унапређење стандарда живота наших грађана, а Делегација Европске уније у Србији као и локалне самоуправе заиста дају огроман допринос у оквиру својих надлежности. Укупна вредност овог пројекта износи нешто више од милион евра, од чега Европска унија финансира 85%. Реализацијом овог пројекта 30 ромских породица добиће прилику да имају сопствени дом у Фрушкогорском насељу, а још 15 породица које већ живе овде добиће приступ водоводу, канализацији, гасоводу и прилазни пут”, истакао је државни секретар Зоран Лакићевић испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, изразио је задовољство и захвалност што је Европска унија управо ову општину препознала као сигурно место за инвестицију, која ће снажно повезати и будуће кориснике и све учеснике у овом значајном, пре свега, хуманом пројекту. „Ми смо се као руководство стратешки определили на решавање животних и егзистенцијалних питања становништва, што се огледа у више различитих пројеката. Наша локална самоуправа је овде у Фрушкогорској улици учествовала са 15% удела у инвестицији, а захваљујући свима који су уложили велики труд, око 45 ромских породица, наших Пазовчана, добиће могућност за бољи, лепши и сигурнији живот. Стамбено питање једна је од најважнијих ставки у животу сваког човека, зато је ово велики дан за све нас, за друштво у целини”, закључио је председник Општине.

Александар Балиновић, координатор за ромска питања у Општинској управи Стара Пазова, изразио је задовољство што општина већ неколико година има јасан циљ, а то је стварање једнаких шанси за све грађане. „У претходне две године спровели смо реконстукцију 27 кућа у којима живи ромска популација. Ово је велики дан за све грађане Старе Пазове, не само за Роме и Ромкиње, којима решавамо стамбено питање. Данас полажемо камен темељац на коме ће се изградити 30 станова за ромске породице којима ћемо трајно решити кров над главом и омогућити живот у хуманијем окружењу”, рекао је Балиновић.

Усељење ромских породица у нове станове планирано је за фебруар 2019. године. Општина Стара Пазова препознала је потребу својих најугроженијих суграђана и израдила сву потребну техничку документацију и обезбедила грађевинске дозволе, као и средства за изградњу нових кућа са пратећом инфраструктуром која укључује водовод и канализацију, прилазни пут и гасовод.

Средства за изградњу нових кућа обезбеђена су из програма „Спровођење трајних стамбених решења и унапређење инфраструктуре у ромским насељима” који спроводи Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Фотографије: