• Prečítané: 9523x

Два дана „Гастро Срем“-а за љубитеље традиционалних сремских специјалитета и врхунских домаћих прехрамбених и пољопривредних производа

naslovna-dva-dana-gastro-srema-za-ljubitelje-tradicionalnih-sremskih-specijaliteta-i-vrhunskih-domacih-prehrambenih-i-poljoprivrednih-proizvodaОпштина Стара Пазова је крајем септембра била домаћин дводневне туристичко – гастрономске манифестације „Гастро Срем“, која је у петак, 29. септембра и у суботу, 30. септембра, на Тргу у Старој Пазови, окупила велики број учесника – излагача са циљем промоције гастрономије овог дела Србије са старим, испробаним рецептима наших предака.

Организатор манифестације је Општина Стара Пазова, суорганизатори су Туристичка организација општине Стара Пазова и Центар за културу Стара Пазова. Гастрономска култура неодвојиви је део културне баштине сваког народа, а циљ ове манифестације је да кроз богату гастрономску, културну, туристичку понуду и стручну едукацију споји традиционално и савремено доба.

Веома богат програм манифестације, која је по први пут одржана прошле године у оквиру 10. Регионалног сајма привреде, најавио је, на данашњем свечаном отварању на Тргу у Старој Пазови, у свом обраћању први човек старопазовачке Општине Ђорђе Радиновић.

„Драго ми је да је и ове године посећеност велика као и прошле године, а већ следеће, како смо у више наврата најавили, намера нам је да ова манифестација, јединствена на овим просторима, буде обележена у оквиру прославе Дана општине, у августу. Верујемо да је Градски трг у Старој Пазови идеално место за овакав догађај, управо да би грађанима понуђени излагачки програм био лако доступан, а у ова два дана моћи ћете да присуствујете и бројним програмима и да бесплатно дегустирате специјалитете Срема, које су за ову прилику за вас припремљени са пуно љубави и труда. Општина Стара Пазова је посвећена оваквим манифестацијама, јер се управо на оваквим догађајима најбоље промовишу специјалитети и домаћи производи локалних газдинстава. Настојимо да развијемо и туризам, бар приближно колико нам је развијена и привреда.“, истакао је Ђорђе Радиновић на свечаном отварању манифестације.

Манифестација „Гастро Срем“ посетиоцима је дочарала амбијенталну средину кроз гастрономију, приказано је и кулутурно - историјско наслеђе Срема. Учесници манифестације била су пољопривредна газдинства – произвођачи месних и млечних производа, винарије, уметничке радионице, произвођачи меда, ракије и бомбонџије. Поред њих представили су се и бројни уметници из различитих области културе из Срема, који су кроз богат културно уметнички програм дочарали сликом, песмом и речју богатство винског, житног и свињског Срема.

У оквиру гастрономских радионица за децу и одрасле, организовано је такмичење у припремању традиционалних јела, чиме се на најбољи начин показује мултикултуралност овог подручја. Програмом манифестације у суботу, 30. септембра, у 20:00 часова одржан је концерт групе Лексингтон. Улаз на манифестацију био је бесплатан, као и лепо осмишљен и уређен излагачки простор за све учеснике – излагаче.

Фотографије: