• Prečítané: 7764x

Заједничким наступом до нових инфраструктурних пројеката који се подржавају из фондова ЕУ

naslovna-zajednickim-nastupom-do-novih-infrastrukturnih-projekata-koji-se-podrzavaju-iz-fondova-euОпштину Стара Пазова међу бројним специфичностима, од већине локалних самоуправа у Србији, издваја и ненарушена мултинационалност, мултикултуралност и мултиконфесионалност. Поред Срба, као већинског становништва, у општини Стара Пазова живи велики број словачких породица. Словачка заједница у месту Стара Пазова је нарочито значајна, не само због чињенице што око 31% становника чине Словаци, већ и због тога што је то највећа словачка заједница у земљи.

Захваљујући традиционалној и историјској повезаности са Републиком Словачком, као и пријатељским и родбинским односима, Општина Стара Пазова се побратимила са општинама Подунајског микрорегиона Републике Словачке.

У радној посети Општини Стара Пазова, ове седмице борави словачка делегација из Општине Бела, из Словачке Републике, коју чине Матуш Крајчи, председник Општине, Јан Филип, асистент за међународне односе, Ленка Ковачова и Ана Ходонова, менаџерке за пројекте Европске уније. Тим поводом, одржан је и састанак двеју делегација са темом развијања сарадње две општине у области израде заједничких пројеката за добијање средстава ЕУ. Матуш Крајчи, председник Општине Бела је говорио о досадашњем искуству и конкректним пројектима које су реализовали захваљујући средствима из ЕУ - фондова, изразивши наду, да ће овај сусрет донети нове пројекте за обе стране.

У развој сарадње верује и Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, који је најавио да се већ у мају отварају конкурси за пројекте Дунавске стретегије, где могу да учествују све земље дунавског слива, а за средства, Општина Стара Пазова ће аплицирати са партнерима из Словачке.

„У интересу је свих грађана Општине Стара Пазова, да заједнички негујемо пријатељске односе и да ширимо сарадњу на свим пољима, са што више градова и општина из Европе. Данас смо са делегацијом из словачке Општине Бела, одржали један конструктиван састанак, на којем смо разговарали о свим могућностима заједничког аплицирања на конкурсе фондова ЕУ. Ми као држава на путу ка ЕУ, морамо што више да сарађујемо са државама чланицама ЕУ, а генерално политика државног врха јесте што бржа реализација евроинтеграција како би грађани Србије живели што боље. Већ почетком маја Општина Стара Пазова ће аплицирати на конкурсе за пројекте Дунавске стратегије, а сагледавајући до сада успешно реализоване пројете, сматрам да ћемо имати успеха и на овом, на којем право аплицирања имају све земље у дунавском сливу.“, истакао је, након састанка, Ђорђе Радиновић, први човек старопазовачке општине.

Сарадња Општине Стара Пазова и Општине Бела, почела је прошле године, гостовањем старопазовачког ансамбла КУД-а „Бранко Радичевић“ у Белој.

Фотографије: