• Prečítané: 8008x

Ваучери за куповину школског прибора основцима ромске припадности и ученицима из социјално угрожених породица

naslovna-vauceri-za-kupovinu-skolskog-pribora-osnovcima-romske-pripadnosti--i-ucenicima-iz-socijalno-ugrozenih-porodicaМесец септембар, поред тога што доноси и прве знаке јесени, заузима посебно место како међу ученицима и наставаницима, тако и међу родитељима децe школског узраста. Оно што је свакако најважније је да је лето и распуст прошао са свим својим догодовштинама, а да су ђаци са својим наставницима спремни за савладавање нових знања и почетак нове школске године.

У општини Стара Пазова, на старту ове школске године, 205 ученика Ромске националности и 20-оро деце из социјално угрожених породица добиће новчане ваучере, као гест подршке у циљу опремања ђака са неопходним школским прибором.

У ОШ „Милан Хаџић“ у Војки данас је, овим поводом, организован сусрет представника локалне самоуправе и Екуменске хуманитарне организације са децом из поменуте категорије. Милан Беара, заменик председника општине Стара Пазова и Станка Јанковић из Екуменске организације из Новог Сада дружили су се са децом у Војки и поделили новчане ваучере за укупно 35 ученика од I до VIII разреда. Уз ваучере локална самоуправа обезбедила је и прикладне сетове школског прибора сходно разреду и узрасту деце. Обраћајући се присутним ученицима Милан Беара је пожелео сретно школовање уз жељу да им прибор, који им је обезбеђен буде олакшица у учењу.

„Срећемо се на самом почетку и овог септембра како би вам пожелели пуно успеха у наредној школској години. Наш задатак је да се трудимо и да са великом одговорношћу водимо рачуна о свим својим грађанима, посебно о младима, јер њих будућност тек чека. А вас наше основце молимо да се трудите у стицању нових знања и да пажљиво слушате своје учитеље и наставнике. Као локална самоуправа настојимо да сваке године ђацима првацима обезбедимо потребан прибор за школске активности, а ево од ове године састајаћемо се овако и са вама сваког септембра. Поред подршке својих родитеља и наставника имате и нас као подршку, желимо вам све најлепше.“ нагласио је у свом обраћању заменик председника Општине Стара Пазова, Милан Беара.

Наредних дана и сви други ученици из ових категорија који похађају неку од основних школа старопазовачке Општине такође ће добити ваучере и прибор који ће им добро доћи како би несметано обављали школске активности.

Подели ваучера присуствовали су и Жељко Шолаја начелник Одељења за друштвене делатности, Љубан Скопљак председник МЗ Војка и Наташа Мићић директорка војачке школе.

Средства за набавку ваучера обезбеђена су у оквиру пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група, превенција илегалних миграција и подстицање реинтеграције повратника у Србију", који од потписивања Уговора о сарадњи 8. априла 2016. године, заједничким снагама финансирају и спроводе, Општина Стара Пазова и Екуменска хуманитарна организација (ЕХО) Нови Сад.

Општина Стара Пазова је препознала могућност да путем овог пројекта побољша услове живота својих грађана ромске припадности и уложила 5 милиона динара, док је Екуменска организација Нови Сад обезбедила нешто више од 6 милиона динара.

Примарни циљ пројекта, чија је реализација у току, су радови на изградњи купатила као и поправци оштећених делова кућа за 26 најугроженијих породица ромске популације на територији Старе Пазове и Војке.

Фотографије: