• Prečítané: 7912x

У хладни Дунав за Богојављенски Часни Крст

naslovna-u-hladni-dunav-za-bogojavljenski-casni-krstУ уторак, 19. јануара, на обали Дунава, у Старим Бановцима, прослављен је велики хришћански празник Богојављење и по други пут, уз присуство великог броја верника и грађана старопазовачке Општине, организовано је пливање за Часни Крст, у коме је учествовало 33 такмичара старопазовачке општине, Инђије и Батајнице.

Ове године, међу најхрабријим такмичарима, који су запливали у леденој реци, нашао се и Данило Вучинић, угоститељ из Нових Бановаца, који је први стигао до Часног Крста. Након што му је уручена награда од стране председника Скупштине општине Стара Пазова, Радоја Благојевића и признања, које му је уручио председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, Вучинић је изјавио да за овај дан није имао претходне посебне припреме и да ће ово такмичење дуго памтити.

Прославу Богојављења, православни верници старобановачке парохије, започели су молитвено у храму Светог оца Николаја, присуством на Св. Литургији, коју је служио епископ сремски Василије. Подсећајући на значај овог дана и на радост Богојављења као чудесног догађаја, епископ сремски Василије, честитао је свим православним верницима празник крштења Господа Исуса Христа и изразио задовољство што старопазовачка Општина, већ по други пут обележава Богојављење на овако леп начин.

Пре одласка на обалу Дунава, литија и коњаници из Старих Бановаца су се у поворци упутили ка храму Св. Василија Острошког у Новим Бановцима, да би по повратку, носећи Крст, поносно учествовали у овогодишњој манифестацији пливања.

Са жељом да ова манифестација добије традиционални карактер, председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић изразио је задовољство и захвалност младим људима, који су учествовали у пливању за Часни Крст и тако показали храброст и честитост и додао да му је част што заједно са својим суграђанима, даје допринос оваквом догађају.

Фотографије: