• Prečítané: 7591x

Пазовчани обележили 100 година од рођења свог сународника проф. Михала Филипа

sto-godina-rodjenja-prof-mihala-filipa-naslovnaДана 16. јануара 2015. године у Старој Пазови, са неколико активности, симболично је обележена, стогодишњица од рођења професора Михала Филипа.

Поводом поменутог јубилеја поштоваоцима, овог великана, који је и један од утемељивача војвођанске славистике, се међу званичницима, представницима локалне самоуправе нашао и Њ.Е Јан Варшо, амбасадор Републике Словачке у Србији. Ово је била и јединствена прилика да се амбасадор детаљније упозна и са животима других значајних словачких породица, које су заузеле значајно место у историји Пазове.

Велики број поштоваоца прво се окупио на месном гробљу у Старој Пазови где су положени венци, а потом уследила и молитва, коју је са свима окупљенима и хором, код споменика и места где су положени земни остаци професора Михала Филипа, одржао свештеник Словачке евангеличке цркве мр Игор Фелди.

Потом је уследио одлазак до родне куће у којој је живео професор, где је откривена спомен плоча, уз пригодна обраћања др Мише Филипа и Њ.Е. господина амбасадора, након чега је у старом парохијском дому Словачке евангелистичке цркве, представљен документарни филм о професору Михалу Филипу.

Такође, у новом парохијском дому представљена је књига „Снови и звезде професора Михала Филипа“, коју је присутнима представио уредник, новинар и књижевник Мартин Пребуђила. Представљању књиге о личности, делу и богатом књижевном доприносу овог прегаоца културе, присуствовали су поред поменутих и Владимир Валенћик, представник „Словачког издавачког центра“, као и представници Националног Савета, Завода за културу Словака, Филозофских факултета у Београду и Новом Саду, Матице словачке и Матице српске.

Фотографије: