• Prečítané: 7979x

30 учесника у хладном Дунаву у Ст. Бановцима на Богојављенском пливању за Часни Крст

naslovna-plivanje-za-casni-krst-2015Први пут након Другог светског рата, на територији општине Стара Пазова, велики црквени Празник Богојављење, обележен је обнављањем старе традиције - пливање за Часни Крст.

У ледени Дунав запливало је укупно 30 учесника, који су до Часног Крста пливали око 30 метара, што удаљеност која симболизује број година Господа Исуса Христа када се Крстио у реци Јордану из руке Св. Јована Претече. Плажа "Венеција" у Старим Бановцима била је попуњена великим бројем грађана, а литију ка реци украсили су коњаници, омладина обучена у народне ношње, а посебан украс били су високо подигнути барјаци са Крстовима и иконама везеним на платну.

Након краће молитве и освећења воде, како се овог дана и чини на свим рекама и извориштима широм Православља, учеснике и окупљени народ поздравио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, охрабривши одважне и смеле учеснике и похваливши њихову веру и жртву, коју овим чином показују. "Ово је предивна, на нашу жалост заборављена традиција, која је деценијама чекала да је обновимо! Хвала Вам на одлучности и данашњем делу и нека победи најбољи међу вама", поручио је председник на крају свог поздравног обраћања.

Беседом и благословима се обратио и протојереј-ставрофор о.Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачког намесништва Епархије Сремске Српске Православне Цркве, који је са свештеницима подручног намесништва свима пренео поздраве Његовог Преосвештенства епископа сремског Г. Василија.

Први до циља стигао је Бранко Чепрња, али је награду - Крст, који је лично израдио Радоје Благојевић, председник СО Стара Пазова, припао по договору са свим учесницима, Милошу Марјанову из Инђије, што је још један леп гест који је догађају дао посебан празнични Богојављенски карактер.

Очекује се да ће ова традиција бити настављена и следеће године у организацији старопазовачке Општине, Туристичке организације, Месне заједнице Стари Бановци и Месне заједнице Нови Бановци, старопазовачког архијерејског намесништва и свих овогодишњих учесника, који су дали допринос у организацији међу којима су: Старобановачки коњички клуб "Балта", КУД "Извор" из Старих Бановаца, Српски спасилачки клуб из Земуна и многи други којима су организатори исказали велику захвалност на подршци и предусретљивости.

Фотографије: