• Prečítané: 7676x

Општина Стара Пазова све ближе решавању проблема отпадних вода, употребе биомасе и управљања енергијом

Општина Стара Пазова све ближе решавању проблема отпадних вода, употребе биомасе и управљања енергијомТоком протеклог викенда председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић са својим помоћником Драгољубом Трифуновићем је у у Штутгарту у Министарству животне средине, климе и енергетике Покрајине Баден-Виртемберг присуствовао коначној презентацији студије „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија“.

Студију, у коју је уложен вишемесечни труд и рад, више посета Старој Пазови, боравак и сакупљање података у сарадњи са Општином Стара Пазова, је у име Института ISWA, заједно са својом менторком проф. др Хајдрин Штаjмец (шеф департмана за управљање водама и отпадним водама ISWA института у Штутгарту), представила госпођа Јована Хусеман. Израду ове студије је, у оквиру раније успостављеног договора, финансирало управо поменуто министарство Покрајине Баден-Виртемберг, на основу које је уз високе оцене, коју је добилa од стране експерата, и потврђено да је Општина Стара Пазова идеалан пример за реализацију пилот пројекта на територији Републике Србије.

Захваљујући квалитетној анализи, Студија даје јасан увид у енергетске потенцијале у општини Стара Пазова, који могу бити кориштени у сврху производње енергије и топлотне енергије, али са друге стране упућује и на основане потребе и неопходност изградње пречистача за третман отпадних вода које се генеришу на овом подручју.

Посету немачкој Покрајини Баден-Виртемберг, која спада међу економски најразвијеније и најнапредније покрајине када је заштита животне средине у питању, представници Општине су искористили како би у Минхену присуствовала и IFAT сајму, највећем светском сајму на тему: „Управљања водама, отпадним водама и отпадом“, где је у оквиру Дунавске стратегије и на штанду Покрајине Бадем-Виртемберг такође презентована студија: „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија“.

Одмах по повратку Општинa Стара Пазова наставља са даљим корацима, међу којима је и почетак Мерне кампање за биолошко-хемијску анализу отпадних вода на територији општина Стара Пазова и Инђија, за чије спровођење и успешну реализацију је неопходно око шест месеци. Мерну кампању спроводи Институт за заштиту на раду из Новог Сада. Следећи кораци, који ће бити предузети од стране локалне самоуправе, су припреме за будућу студију изводљивости, као и израду генералног пројекта Постројења пречистача отпадних вода за које ће се аплицирати за средства код претприступних фондова Европске уније.

Фотографије: