• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Obecná správa Obce Stará Pazova, Svätosavská 11, 22300 Stará Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Oficiálna prezentácia Obce Stará Pazova

Цертификат су, на основу испуњених међународних услова и стандарда, доделили Регионални савет за повољно пословно окружење у југоисточној Европи и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Швајцарске канцеларије за сардњу у Србији.

Исти Цертификат добили су градови Лесковац, Неготин, Бољевац, Књажевац и Трстеник, а једанаест општина са територије целе Србије потписало је Декларацију о уласку у програм цертификације по регионалном БФЦ стандарду о повољном пословном окружењу у југоисточној Европи међу којима су: Ниш, Нови Сад, Лебане, Бела Паланка, Сомбор, Нови Бечеј, Зрењанин, Панчево, Врњачка Бања, Ивањица и Сремска Митровица.

„Пре свега желим да захвалим на поверењу које се огледа у Цертификату - својеврсном признању добијеном на основу резултата у раду наше локалне самоуправе, која је великим трудом достигла стандарде повољног пословног окружења за регион југоисточне Европе. Изузетна је част наћи се у друштву представника овако значајних државних институција и локалних самоуправа, чије залагање доприноси заједничком циљу, а то је побољшање живота свих грађана и бржи и стабилнији развој наше земље. Кроз овај програм цертификације ближи смо страним инвеститорима, конкурентнији гледано из угла страних земаља и иностране привреде, која тражи поузданог и равноправног партнера и то је идеја водиља и имиџ, који ми као локална самоуправа желимо да одржимо и унапредимо у периоду коју је пред нама“, нагласио је председник Општине Ђорђе Радиновић приликом уручења Цертификата.

Због значаја цертификације и процеса који јој претходи данашњи догађај је отворила Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе, која је поручила „да је НАЛЕД доказ да општине у Србији могу да послују добро, али да инвеститори земље на Балкану посматрају као регион, а не као посебна тржишта. Сарадња међу локалним самоуправама, регионална сарадња, је од изузетног значаја, чиме ће свака земља доћи до добрих инвестиција. Свако ко мисли да дође у Србију, углавном размишља о даљем ширењу на регион".

Закључак данашње свечаности је да процес Цертификације општина са повољним пословним окружењем служи, као стадард и позитиван показатељ, свим инвеститорима који желе пребаце своје пословање или да започну пословање у региону југоисточне Европе. Цертификат системски омогућава да се процене локални услови пословања и указује на општине у региону са најповољнијом климом за инвестирање.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а рекао је да је данас премашена цифра од 30 општина у Србији које су добиле цертификат НАЛЕД-а за повољно пословно окружење, тачније сада их има 31. Најављено је и да ће се 15. јула расписати Позив за избор најбољих промотера инвестиција и повољног пословног окружења. Конкурс је намењен амбасадама, страним привредним коморама, пословним клубови, агенцијама и консултантским кућама.

Догађају је присуствовао и Њ.Е. Пека Орпан, амбасадор Финске у Србији који се осврнуо на улогу локалне средине, када је у питању привреда у свету, рекавши да се локалне средине у свету такмиче међу собом која ће привући више инвестиција и да то треба да буде циљ и у Србији, дајући притом добре оцене нашој земљи која напредује у стварању доброг и пријатељски усмереног окружења за пословање страних компанија.

Критеријуми Цертификата за повољно пословно окружење у југосточној Европи – критеријуми/стандарди које је испунила Општина Стара Пазова:

  1. 1. Стратегија локалног развоја
  2. 2. Организациона јединица задужена за локални економски развој (КЛЕР)
  3. 3. Стални Привредни савет
  4. 4. Систем услуга за добијање грађевинске дозволе
  5. 5. Постојање аналитичке основе за подршку локалној пословној заједници и привлачење инвестиција
  6. 6. Активности за промоцију улагања и квалитета пословног амбијента у Граду/Општини
  7. 7. Кредитна способност и кредитна оправданост
  8. 8. Праћење динамике локалног тржишта рада и активан однос према утврђеном стању и потребама
  9. 9. Град/Општина развија сарадњу јавног и приватног сектора
  10. 10. Адекватна инфраструктура и поуздане комуналне услуге
  11. 11. Град/Општина спроводи транспарентну пореску политику и политику наплате такси којима стимулише економски развој
  12. 12. Информационе технологије и комуникација

Фотографије:

Видео запис:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Oficiálna Facebook stránka obce Stará Pazova

Obecný newsletter

Ak chcete prijimať aktuálne informácie a oznámenia z Obce Stará Pazova, prihláste sa na obecný newsletter. Uveďte Vaše meno a e-mailovú adresu:

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Javno preduzeće Opštinska stambena agencija Stara Pazova

Sajam privrede u Novoj Pazovi

Poslovni portal Opštine Stara Pazova