• Pogodaka: 5785

Још две избегличке породице добиле свој кров над главом

naslovna-jos-dve-izbeglicke-porodice-dobile-svoj-krov-nad-glavomБрој избегличких породица са пребивалиштем на територији општине Стара Пазова, које још увек нису решиле проблем становања, сваке године се смањује, првенствено захваљујући пројекту Комесеријата за избеглице Републике Србије, у којем Општина Стара Пазова активно и веома успешно учествује. У оквиру буџетског пројекта, који финансира Влада Републике Србије, а Општина Стара Пазова финансира са 10 одсто сопствених средстава, у петак, 13. априла потписани су уговори са две избегличке породице, које ће овим путем, након вишегодишњег подстанарског живота трајно решити своје стамбено питање. Пројекат подразумева куповину куће са окућницом у вредности од 9.500 евра као и пакет грађевинског материјала за све неопходне радове око адаптације предметне куће у вредности од 1.500 евра.

Породице Обрада Кљајића – Перића, који је избегао из Книна (Република Хрватска) и Велибора Кнежевића из Сарајева (Босна и Херцеговина), након 20 година скрасиће се на једном месту, које ће од сада, захваљујући активном учешћу локалне самоуправе у свим пројектима намењеним решавању стамбеног питања избеглих лица, моћи да називају својим домом.

У фебруару месецу, уговори исте вредности, о откупу кућа са окућнисцом, су потписани са пет породица са статусом интерно расељених лица са територије Косова и Метохије. У оквиру овог пројекта Комесеријата за избеглице, на националном нивоу вредног 11,5 милиона динара, који наша општина на локалу суфинансира са 10 одсто, откупљене су три куће, у Новој Пазови, Војки, Белегишу и по једна кућа у иришком насељу Крушедол и сремскомитровачком селу Шуљам.

Општина Стара Пазова има активну, дугогодишњу сарадњу са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, а преко Комесаријата и са УНХЦР-ом до сада је предузето више значајних активности у циљу решавања стамбених питања за избегла лица, која живе на територији старопазовачке Општине (куповина кућа са окућницом, набавка грађевинског материјала, изградња монтажних кућа и комплекса зграда).

Реализација програма ове намене се наставља и даље. Тренутно су у току јавни позиви релевантних институција локалним самоуправама за учешће у овавким и сличним пројектима.

Фотографије: