• Pogodaka: 8286

Одржана завршна конференција пројекта "Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови"

naslovna-odrzana-zavrsna-konferencija-projekta-razvoj-inovativnih-usluga-socijalne-zastite-namenjenih-ranjivim-grupama-u-staroj-pazoviПоводом изградње, првог у Србији, Холистичко - рехабилитационог центра „Ослонац“ у Старој Пазови, по пројекту „Развој иновативних услуга социјалне заштите намењених рањивим групама у Старој Пазови“ у среду, 13. децембра одржана је завршна конференција пројекта, који ће знатно унапредити услуге према рањивим категоријама становника.

Завршној конференцији присуствовали су заменик председника општине Стара Пазова, Милан Беара, директорка ШОСО „Антон Скала“, Тања Тодоровић, са колективом и сарадницима, челници институција које се воде као потписнице Меморандума о сарадњи – Успостављање мреже за развој социјалних услуга у Старој Пазови, партнер на пројекту ШОСО „Милан Петровић“, као и сарадници који су вршили надзор на пројекту из Општинске стамбене агенције, директори основних, редовних школа које имају помоћ дефектолога.

Након званичног поздрављања свих присутних уследило је премијерно приказовање филма који симболично приказује колико је енергије и љубави уложено у реализацију пројекта.

Заменик председника општине, Милан Беара, истакао је како је овај дан велики дан за општину Стара Пазова и истакао да је заједнички рад на оваквим пројектима заправо велики задатак како би се створили бољи услови за живот свих грађана општине Стара Пазова. Директорка ШОСО „Антон Скала“, Тања Тодоровић, која је и овог пута исказала своју несебичну подршку у раду са децом са посебним потребама, захвалила се локалној самоуправи и председнику општине, Ђорђу Радиновићу, на великој помоћи при реализацији пројекта и додала да су љубав, вера и нада заправао мотив за рад и ШОСО „Антон Скала“ и новоизгарђеног Холистичко- Рехабилитационог центра „Ослонац“.

Овом приликом, заменик председника, Милан Беара је свечано доделио Меморандуме, који дефинишу будућу сарадњу између општине Стара Пазова и ШОСО Антон Скала, ШОСО Милан Петровић, Дома здравља Стара Пазова и Центра за социјални рад општине Стара Пазова.

Укратко о пројекту

„Ослонац“ је резултат заједничког пројекта Општине Стара Пазова и Делегације Европске уније у Србији и намењен је деци са сметњама у развоју. Овај јединствени центар у Србији отворен у октобру ове године у Старој Пазови, смештен је у дворишту Школе за основно и средње образовање „Антон Скала“. Укупна вредност пројекта износи 232.800 евра, од чега Делегација ЕУ финансира 85%, а Општина Стара Пазова 15% средстава.

Холистичко - рехабилитациони центар, као јединствени центар у Србији који пружа иновативне терапије које могу да побољшају способност мозга и стимулацију чула, обухвата комбинацију различитих типова терапија намењених особама са инвалидитетом, како би превазишле физичке и социолошке баријере унутар своје заједнице кроз холистички приступ појединцу и његовом окружењу у области здравства, образовања, развоја вештина и оснаживања социјалне инклузије.

С’ обзиром да су деца и млади са вишеструким сметњама и са урођеним респираторним потешкоћама са територије општине Стара Пазова до сада користила само примарну здравствену заштиту, руководство Општине Стара Пазова је, заједно са управом ШОСО „Антон Скала“, уложило велике напоре да се обезбеде средства за што скорију изградњу центра, а у циљу побољшања психофизичког здравља поменуте циљне групе, што је у више наврата истицано као један од приоритета локалне самоуправе, која носи епитет - Општина солидарности.

Тренутни капацитет центра је реализација сезорне терапије за око 30-оро деце и младих са различитим развојним потешкоћама (поремећаји пажње и различите врсте сензорног оштећења) са тенденцијом повећања броја корисника.

Фотографије: