• Pogodaka: 10110

Делегација Парлaмeнта Републике Словачке у посети Општини Стара Пазова

naslovna-delegacija-parlamenta-republike-slovacke-u-poseti-opstini-stara-pazovaУ Општини Стара Пазова у среду, 22. новембра, боравила је делегација два скупштинска одбора Народне скупштине Словачке Републике – Одбора за образовање, науку, омладину и спорт и Одбора за културу и медије, са циљем сагледавања положаја, потреба и интереса словачке националне мањине у Србији.

Општина Стара Пазова, у којој живи велики број Словака, похваљена је и истакнута као пример како треба да функционишу словачке институције и како треба да изгледа подршка локалне самоуправе истим за њихово нормално и успешно пословање. Први човек старопазовачке општине, Ђорђе Радиновић, добио је похвале због иницијативе и спровођења пројеката, који за циљ имају јачање националне свести и културног идентитета Словака у Старој Пазови, али и шире.

Словачку делегацију, предвођену амбасадорком Словачке у Србији, Дагмар Репчековом, дочекали су Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, Милан Беара, заменик председника општине и Љибушка Лакатош, народна посланица са сарадницима.

„Годинама уназад смо обновили готово све објекте словачке заједнице, јер не само да служе мањинском народу, већ су и споменици културе у нашој средини. Поносан сам што у општини Стара Пазова није важно ко је Србин а ко Словак, већ ко је какав човек.“ - изјавио је овом приликом Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Чињеница је да у Општини Стара Пазова у раду локалне самоуправе, институција и јавних предузећа у великом броју партиципирају и представници словачке националне мањине сходно својим стручностима и компетенцијама. Приликом посете општини, на састанку са представницима локалне самоуправе разматране су могућности даље сарадње у области културе, образовања и спорта, а није искључена ни будућа сарадња на пољу економије.

Захваљујући традиционалној и историјској повезаности са Републиком Словачком, као и пријатељским и родбинским односима, Општина Стара Пазова је потписала бројне протоколе о сарадњи са градовима и општинама из ове, веома развијене европске државе.

Фотографије: