• Pogodaka: 9202

Управа за капитална улагања доделила средства за део IV фазе изградње водоводне мреже у Војки

naslovna-uprava-za-kapitalna-ulaganja-dodelila-sredstva-za-deo-cetvrte-faze-izgradnje-vodovodne-mreze-u-vojkiЗахваљујући одличној сарадњи са Управом за капитална улагања АП Војводине Општина Стара Пазова добила је део средстава неопходних за наставак реализације значајног пројекта, четврте фазе изградње водоводне мреже у Војки. Средства су наменски додељена кроз конкурс Управе за капитална улагања АП Војводине.

Уговоре о додели бесповратних средстава за 21 пројекат у области саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, као и локалног и регионалног економског развоја, који ће допринети равномерном и бржем развоју градова и општина, у четвртак, 05. октобра у Новом Саду представницима локалних самоуправа, уручили су Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе, је обраћајући се представницима општина, изразио наду да ће усмерена средства бити ефикасно утрошена, и нагласио да је неопходно правовремено, брзо и одговорно реаговање приликом реализације ових пројеката.

Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања је честитајући корисницима, поручио да у најкраћим временским роковима темељно припреме и доставе сву неопходну документацију како би се што пре ушло у реализацију пројеката и подсетио да је Управа за капитална улагања увек на располагању за кориснике који редовно прате и конкуришу. Похвалио је Општину Стара Пазова на доброј организацији и способности тима који је задужен да прати и конкурише на конкурсима покрајинских институција.

„Озбиљно смо схватили и кренули у реализацију свих битнијих пројеката за наше грађане и то подједнако у свим насељима. Пројекат изградње водоводне мреже у Војки, односно почетне фазе, које су подразумевале прикључење око 1500 корисника на водоводну мрежу, као и неких јавних установа од значаја, ранијих година је реализован, а сада, путем овог конкурса, смо обезбедили преко 18 милиона динара за реализацију дела 4. фазе, која обухвата изградњу уличне мреже две целине А и Б, односно 3,5 км са још хиљаду прикључака за кориснике“, изјавио је Милан Беара, заменик председника Општине Стара Пазова.

Четврту фазу чини улична водоводна мрежа у укупној дужини од око 27 км. Укупна инвестициона вредност мреже и прикључака према пројектној документацији је 198.658.131,26 динара без ПДВ-а. Део четврте фазе који суфинансира Управа за капитална улагања АП Војводине чини целину А (око 1607 м водоводне мреже) и целину Б (око 1583,50 м водоводне мреже), чија је инвестициона вредност 21.619.016,38 динара са ПДВ-ом. Конкурсом Управе обезбеђено је око 18 милиона динара, док је Општина Стара Пазова издвојила 3,6 милиона динара.

Укратко о пројекту

2010. године приступило се изради документације за изградњу водоводне мреже, с обзиром да су се мештани Војке снабдевали водом из сопствених бунара од којих је већина била изграђена без документације и тачне евиденције. 2014. године стекли су се сви услови и кренуло се у реализацију прве и друге фазе водоводног система насеља Војка. У првој фази изграђен је бунар Б1 и потисни цевовод у дужини од око 900 м, а у оквиру друге фазе дистрибутивна мрежа у дужини око 5,8 км, чиме је обезбеђено снабдевање водом основне школе, дома здравља и других јавних објеката, као и великог броја корисника. Укупна улагања у ове две фазе износила су око 29 милиона динара које је обезбедила Општина Стара Пазова.

Трећу фазу пројекта изградње водоводне мреже у Војки чини изградња резервоарског простора и третмана воде са пратећим објектима, а у њену реализацију ће се кренути када када буде изграђено довољно уличне мреже и када се обезбеди довољан број прикључених корисника како би се обезбедио оптималан рад објеката у систему водоснабдевања.

Покрајинска влада у сарадњи са Управом за капитална улагања током јануара месеца наредне године планира расписивање новог великог конкурса усмереног на јачање економског развоја покрајине.

Фотографије: