• Pogodaka: 8600

Решено стамбено питање за још три избегличке породице са територије Општине Стара Пазова

naslovna-reseno-stambeno-pitanje-za-jos-tri-izbeglicke-porodice-sa-teritorije-opstine-stara-pazovaТрајно и одрживо решавање стамбеног питања за велики број избегличких породица које живе на територији општине Стара Пазова велики је и захтеван посао, који је до сада наша локална самоуправа успешно спроводила захваљујући веома доброј сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције.

Општина Стара Пазова у континуитету спроводи активности, у циљу трајног решавања стамбеног питања угрожених група становништва. Захваљујући великој подршци Комесеријата за избеглице и миграције, три избегличке породице са територије Општине Стара Пазова добиле су помоћ у виду монтажних кућа, чији кључеви су им јуче уручени на конференцији за новинаре у згради општине.

Честитке на добијеним, новоизграђеним домовима, одабраним корисницима, породицама Ковачевић из Нових Бановаца, Калат из Старе Пазове и Тунић из Сурдука, упутили су Милан Беара, заменик председника општине Стара Пазова, Драгана Барјактаревић, општинска повереница за избеглице и Жељко Пејатовић из Јединице за управљање пројектима у јавном сектору.

„Велики број избегличких породица су тих мучних 90-их година, бежећи од рата, за свој нови дом одабрале нашу општину. Велики број њих су деценијама били подстанари или су живели у неким од колективних центара. Драго ми је да смо ми на локалу, захваљујући подршци Комесаријата, успели да им обезбедимо основно за нормалан живот, почевши од решавања стамбеног питања. Честитам Вама који сте са нама овде данас, што сте најзад добили нешто што можете звати својим новим домом, а свим породицама којима још увек није решено стамбено питање, поручујем да ни Ви нећете бити заборављени и остављени, јер ми настављамо да градимо. У Голубинцима је почела изградња 30 станова, а у Старој Пазови је планирана изградња зграде са 169 станова.“, истакао је Милан Беара, заменик председника Општине Стара Пазова.

Додела монтажних кућа за избегла лица која живе на територији општине Стара Пазова пројекат је који се реализује у оквиру потпројекта 2, Регионалног стамбеног програма.

Потпројекат 2 подразумевао је изградњу 120 монтажних кућа, доделу 200 стамбених јединица, 330 пакета грађевинског материјала и 250 сеоских кућа у одабраним локалним самоуправама.

Стамбено питање у 2017. години решиће 2 хиљаде породица прогнаних из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима од 1991. до 1995. године који живе у Србији и то захваљујући Регионалом стамбеном програму збрињавања који се реализује у нашој земљи, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Банка за развој Савета Европе. Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Фотографије: