• Pogodaka: 10247

Уз суфинансирање из Покрајине, Општина Стара Пазова обезбедила средства за адаптацију објекта ПУ у Старим Бановцима

naslovna-uz-sufinansiranje-iz-pokrajine-opstina-stara-pazova-obezbedila-sredstva-za-adaptaciju-objekta-pu-u-starim-banovcimaИ у 2016. години забележени су негативни демографски трендови, статистика недвосмислено указује на све мањи број деце која се рађају. Како је у више наврата и најављивано Републичка и Покрајинска влада су предузеле неколико битних корака ка побољшању наталитета и бољем усклађивању родитељства и рада. У поправљању демографске слике Србије и повећању наталитета укључиле су се и све локалне самоуправе, обезбеђујући боље услове за развој, васпитање и образовање деце. Један од предуслова за подстицај рађања је и квалитетније образовање, односно брига о стању васпитних и образовних објеката.

Општина Стара Пазова велику пажњу посвећује обнови постојећих и изградњи нових објеката школа и вртића. Поред изградње два потпуно нова објекта вртића у Новим Бановцима и Белегишу, последњих година актуелно је и санирање, адаптација и реконструкција постојећих.

Пројектом инвестиционог одржавања старог објекта „Лептирић“ предшколске установе „Радост“ и у овом насељу ће знатно бити унапређен квалитет васпитања малишана. Пројектом су предвиђени комплетни радови на замени зидних и подних плочица, прозора и столарије, замена санитарија и мокрих чворова, кречење и ентеријерско уређење просторија, чиме би се створили безбеднији и комотнији услови за боравак око 60 малишана узраста од једне до шесте године. Планирано је да се радови реализују до краја године, динамиком која предвиђа поменути вид адаптације.

Захваљујући благовременом аплицирању на конкурсе покрајинских органа и агилној припреми пројектне документације, Општина Стара Пазова је успела да, за реализацију овог пројекта, обезбеди средства и из других доступних извора. На Конкурсу за финансирање и суфинансирање реконструкције, адаптације, санације и инвестиционо одржавање објеката установа основног, средњег образовања и васпитања, ученичког стандарда и предшколских установа на територији АП Војводине Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, биће обезбеђено 2.900.000 динара, док остатак средстава за реализацију пројекта, у износу од 1.363.069 динара, Општина Стара Пазова финансира из буџета.

Уговор о додели средстава за инвестиционо одржавање објекта предшколске установе у Старим Бановцима, Милану Беари, заменику председника Општине Стара Пазова данас су доделили Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Михаљ Њилаш, покрајински секретар за образовање.

Покрајинска влада је овим конкурсом укупно за све пројекте определила 253 милиона динара, од тога за основно образовање и васпитање 122.520.000, за средње образовање 70.480.000, за установе ученичког стандарда 20.000.000 и за предшколске установе 40.000.000 динара. Такође, Техничка школа из Старе Пазове је такође аплицирала на овом Конкурсу и за санацију крова на радионици школе добила 5.920.000 динара.

Фотографије: