• Pogodaka: 8659

Из Покрајине додатних 7.118.854 динара за превоз средњошколаца са територије старопазовачке Општине

naslovna-iz-pokrajine-7-118-854-dinara-za-prevoz-srednjoskolaca-sa-teritorije-staropazovacke-osptineНакон недавно потписаног Уговора о регресирању трошкова превоза студената са територије општине Стара Пазова, на основу кога је локална самоуправа обезбедила један део, од укупно неопходних средстава на годишњем нивоу, данас је, у циљу подршке младима који се школују, потписан и Уговор о додели средстава за превоз ученика средњих школа, чиме је локална самоуправа обезбедила додатних 7.118.854 динара. Добијена средства за наведену намену, утврђена су Покрајинском скупштинском одлуком о буџету АП Војводине за ову годину и Програмом подршке у образовању ученика и студената.

Уговор је Милану Беари, заменику председника Општине Стара Пазова, након потписивања, уручио Михаљ Њилаш, покрајински секретар у секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

С обзиром да велики број средњошколаца, њих 1.443, који имају пребивалиште на територији општине Стара Пазова и који су уписали неку од средњих школа у овој школској години, путују до школа, како међумесним, тако и међуградским превозом у Београд и Земун, Општина Стара Пазова, годинама уназад, учествује у обезбеђивању највећег дела трошкова њиховог превоза како би се омогућиле значајне уштеде за породичне кућне буџете грађана.

„У намери да мотивишемо студенте и ученике средњих школа са територије наше Општине да постижу што боље резултате током свог школовања, одлучили смо да максимално покривамо трошкове њиховог свакодневног превоза. Сваке године издвајамо значајна средства, а за ову школску годину, за поменуту намену, испланирали смо око 45 милиона динара. Позитивно је то што у овом подухвату нисмо сами, јер део подршке добијамо од покрајинских и републичких секретаријата и министарстава, на чије конкурсе редовно аплицирамо са уредно попуњеном неопходном документацијом. Са добијеним средствима и средствима које опредељујемо из буџета Општине, директно помажемо средњошколцима и студентима, а пре свега њиховим родитељима да са мање оптерећења школију своју децу. Овога пута, средства су намењена за ученике средњих школа који путују како међумесним, тако и међуградским превозом до својих школа“, изјавио је Милан Беара, заменик председника Општине Стара Пазова.

Добијена средства ће бити усмерена и прослеђена на име трошкова превоза ученика средњих школа, који су изабрани на прошлогодишњем другом јавном конкурсу за регресирање трошкова превоза ученика и студената за школску 2016/2017. годину. Право на регресирање трошкова превоза по овом конкурсу се остварује на следећи начин:

  • 80% регресираног превоза остварују ученици који похађају средње школе на територији општине Стара Пазова
  • 40% регресираног превоза остварују ученици који похађају средње школе у другим општинама
  • 40% регресираног превоза остварују студенти од места пребивалишта односно боравишта до места у ком се налази високошколска установа

Потписивању уговора у холу зграде Покрајинске владе присуствовао је и господин Игор Мировић, председник Покрајинске владе, а средства по конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у укупном износу од 183 милиона динара је добило 45 локалних самоуправа у Војводини.

Фотографије: