• Pogodaka: 8173

Општина Стара Пазова наставља са неопходним активностима на решавању проблема отпадних вода – одржана отворена радионица у оквиру пројекта третмана отпадних вода

naslovna-opstina-stara-pazova-nastavlja-sa-neophodnim-aktivnostima-na-resavanju-problema-otpadnih-voda-odrzana-otvorena-radionica-u-okviru-projekta-tretmana-otpadnih-vodaЈуче је у згради Општине Стара Пазова одржана Прва радионица у оквиру пројекта третмана отпадних вода под називом "Synthesis centers on innovative wastewater treatment: feasibility studies in the Lower Danube", који финансира Обједињени истраживачки центар Европске комисије, у циљу подршке очувања водних ресурса у Дунавском сливу. Наиме, Општина Стара Пазова је пре четири године, у сарадњи са ISWA Институтом (Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management) из немачке покрајине Баден – Виртемберг, успешно завршила Студију „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија“.

Захваљујући квалитетној анализи која је за овај подухват била неопходна, Студија даје јасан увид у енергетске потенцијале у општини Стара Пазова, који могу бити кориштени у сврху производње енергије и топлотне енергије, али са друге стране упућује и на основане потребе изградње Пречистача за третман отпадних вода које се генеришу на територији поменуте две општине.

Пројекат се спроводи у оквиру Стратегије Европске Уније за Дунавски Регион у Србији, а има за циљ истраживање најпогоднијег приступа управљања отпадним водама за Студију случаја за општине Стара Пазова и Инђија.

Важно је истаћи да се у Србији тренутно третира свега 10 до 11 одсто отпадних вода, на класичан начин, да би се добила чиста вода, међутим јучерашња радионица је доказала да отпадне воде садрже и ресурсе који се могу искористити, што је један од циљева пројекта третмана отпадних вода у којем учествује Општина Стара Пазова.

Радионици су присуствовали представници релевантних Министарстава, институција и општина као и међународни експерти за управљање водама Heidrum Steinmetz, Jovana Husemann, Craig Hempfling, национални експерт Александар Максимовић као и представник Обједињеног истраживачког центра Европске комисије, Alberto Pistocchi, госте је дочекао и поздравио Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова истакавши да је поносан што наша општина овим пројектом стаје међу прве локалне самоуправе у србији, које раде на увођењу модерних технологија у циљу коришћења обновљивих извора енергије.

приступом једног пречистача, у односу на делимично - децентрализован приступ, затим су предочене могућности стварања зелене енергије и рециклирања нутријената и воде са циљем економски одрживог финансирања ове врсте инфраструктурног пројекта које би допринело смањењу загађења које се испушта у реку Дунав. Учесници су разговарали о главним приоритетима и активностима на тему отпадних вода и одрживог управљања Дунавског басена на примеру поменуте студије. Следећи кораци, који ће бити предузети од стране локалне самоуправе, су припреме за будућу студију изводљивости, као и израду генералног пројекта Постројења пречистача отпадних вода за које ће се аплицирати за средства код претприступних фондова Европске уније.

Фотографије: