• Pogodaka: 8248

У Општини Стара Пазова одржано традиционално Пливање за часни крст упркос леду и великој хладноћи

naslovna-u-opstini-stara-pazova-odrzano-tradicionalno-plivanje-za-casni-krst-urpkos-ledu-i-velikoj-hladnociРаме уз раме са великим градовима у Србији и Општина Стара Пазова на хришћански празник Богојављења традиционално организује Пливање за часни крст. Тако је било и овог 19. јануара на Дунаву у Старим Бановцима где је, упркос веома ниским температурама, на плажи „Венеција“ у присуству великог броја грађана, одржана поменута манифестација. Тачно 30 младих, здравих и храбрих младића и три девојке, ушли су у Дунав, само на пар метара од нагомиланих ледених плоча, чиме су сви постали овогодишњи победници, јер су показали изузетну жељу да у част великом верском празнику, симболично проведу неколико минута у леденој води уз изношење Часног Крста.

Признања и награде учесницима овогодишњег Пливања за Часни Крст уручио је заменик председника Општине Стара Пазова, Милан Беара, који је захвалио бројним грађанима, омладинии деци, који су и поред изразито хладног времена, испратили и подржали ову манифестацију.

„Настављамо и даље да негујемо ову лепу традицију обележавања великог хришћанског празника овде на Дунаву у Старим Бановцима. Хвала вам свима што сте и по хладном времену дошли да заједно подржимо ове храбре момке и девојке и да са радошћу обележимо празник. Хвала учесницима што су и ове године показали изузетну храброст и честитост. Част ми је да сам заједно са вама био део оваквог догађаја. Општина Стара Пазова ће и наредних година подржавати и помагати обележавање Богојављења.“

Прославу Богојављења, православни верници, започели су молитвено у храмовима у Старим, Новим Бановцима и у Белегишу, а након Светих Литургија и окупљања великог броја грађана испред храма у Старим Бановцима, у литији предвођеној свештеницима старопазовачког намесништва, деци у стихарима са рипидама и иконама, а на челу са коњаницима и више запрега, упутили су се ка плажи „Венеција“.

Организатори такмичења су Храм Преноса моштију Св. Оца Николаја у Старим Бановцима и Белегишу, Храм Светог Василија Острошког у Новим Бановцима, Месне заједнице Стари и Нови Бановци, Туристичка организација Општине Стара Пазова и Удружење Краљевина Србија. Као и сваке године, генерални покровитељ је Општина Стара Пазова, а манифестација ће се, по устаљеном програму, одржавати и следећих година.

Фотографије: