• Pogodaka: 14398

Комесаријат за избеглице и миграције и Oпштина Стара Пазова заједнички до нових средстава за решавање стамбеног питања избеглих лица из БиХ и Хрватске

naslovna-komeserijat-za-izbeglice-i-migracije-i-opstina-stara-pazova-zajednicki-do-novih-sredstava-za-resavanje-stambenog-pitanja-izbeglih-lica-iz-bih-i-hrvatskeПре непуних месец дана, за 14 избегличких породица са територије Општине Стара Пазова, обезбеђена су трајна и одржива стамбена решења у виду сеоских кућа са окућницом, захваљујући реализацији „Потпројекта 2“ из Регионалног стамбеног програма. Општина Стара Пазова и општинско Повереништво за избеглице и миграције, наставили су и даље да прате поменути програм и да аплицирају на конкурсе.

У Клубу посланика у Београду јуче је заменик председника Општине Стара Пазова, Милан Беара потписао Уговор са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединицом за управљање пројектима (ЈУП) у циљу решавања стамбеног питања избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које нису трајно обухваћене у раније предузетим мерама локалне самоуправе, а живе на територији општине Стара Пазова.

Овим Уговором се наставља практична примена Регионалног стамбеног програма за избегла лица, кроз који је до сада у општини Стара Пазова решено питање становања за више од 50 породица у поменутом статусу. Новим Уговором, којим је за Општину Стара Пазова опредељено 270.000 евра, биће обухваћена набавка грађевинског материјала појединачно у вредности од 4.500 до 9.000 евра. Очекује се да ће, у зависности од процењеног стања на терену, бити коначно решен проблем становања за додатних 30 или више од 30 породица, што ће бити спроведено кроз званичан Конкурс Општине и законом предвиђеном комисијском процедуром.

„Пре свега, желимо да захвалимо Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије и свим организацијама попут: УНХЦР-а, ОЕБС-а и Банке за развој Савета Европе, Влади Републике Србије, државама донаторима и свим осталим организацијама, које снажно подржавају пројекат збрињавања и коначног интегрисања избеглих лица из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине. Ово што заједнички радимо је од великог значаја за породице избеглих лица, али и домицилно становништво, јер се на овај начин трајно решава вишедеценијски проблем, који је једино кроз овако свеобухватан програм могао бити ефикасно решен. Наша локална самоуправа ће уложити све напоре да буде ефикасан и поуздан партнер око извршавања свих предвиђених послова и процедура за решење стамбених проблема свих избеглих лица, које данас живе на нашој територији и који су у сваком погледу равноправни становници наше Општине“, нагласио је овим поводом Милан Беара заменик председника општине Стара Пазова.

На општински Јавни позив, који ће бити расписан за 15 дана, моћи ће да се пријаве избегла и расељена лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, која имају боравиште или пребивалиште на територији општине Стара Пазова, са нерешеним стамбеним питањем, а који до сада нису учествовали у овом програму и овим путем нису добијали грађевински материјал. Конкурс ће бити објављен на званичним сајтовима Општине Стара Пазова, Комесаријата за избеглице и миграције, путем медија и на огласним таблама у свим Месним канцеларијама.

Важно је нагласити да ће грађевински материјал, према Уговору, бити намењен за завршетак већ започете изградње куће или адаптацију постојеће старе и неусловне куће, а добиће га лица, која буду испуњавала све услове Конкурса. Након расписивања јавног позива и конкурисања, те након обављене јавне набавке уследиће реализација пројекта у јуну или јулу месецу наредне године.

Ранијих година, захваљујући грађевинском материјалу добијеном средствима Комесаријата за избеглице и Општине Стара Пазова, око 40 избегличких и 7 интерно расељених породица (са КиМ), које су се настаниле у неким од насеља старопазовачке општине, решило је трајно своје стамбено питање.

„Потпројекат 4“ и „Потпројекат 5“

Старопазовачка Општина се, потписивањем Уговора у Клубу посланика, нашла међу 53 јединице локалних самоуправа са територије Републике Србије у којима ће бити реализовано укупно 899 стамбених решења намењених породицама избеглих лица. Поменута стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог Потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). Предвиђено је да се за избегличке породице из градова и општина (које учествују) купи укупно 567 сеоских кућа (свака вредности 11.000 евра у динарској противвредности) и додели 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката (вредност једног пакета 9.000 евра).

У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, јучерашњи скуп је отворио Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова. Одаловић је истакао да је Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости, нагласивши значај те сарадње. „Овај програм је шанса да трајно збринемо најугроженији део избегличке популације, у чему је улога јединица локалне самоуправе пресудна. Само вашим снажним ангажовањем можемо овај процес да успешно приведемо крају“, поручио је Одаловић.

Укратко о Регионалном стамбеном пројекту

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи. Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

Фотографије: