• Pogodaka: 8529

Стара Пазова, други пут заредом, домаћин Скупа представника Срба из региона

naslovna-stara-pazova-drugi-put-zaredom-domacin-skupa-predstavnika-srba-iz-regionaНакон успешног сусрета представника заједница Срба из земаља региона у фебруару 2015, Стара Пазова је и ове године тачка спајања и место сусрета кроз нови скуп под називом: „Унапређење односа и оснажење веза између организација Срба у земљама региона, институција Владе Републике Србије и локалних самоуправа у Републици Србији“. Скуп је, својим обраћањем отворио, у улози иницијатора и домаћина, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова и Игор Мировић, дугогодишњи пријатељ старопазовачке Општине, а потом је реч у уводном делу догађаја узела и Љибушка Лакатош, посланица у Народној скупштини Републике Србије.

На овогодишњи Скуп у Пазови, дошли су и представници Срба из Републике Српске, Републике Македоније и Републике Словеније, што је додатно повећало значај уз учеснике као и прошле године - из република Хрватке, Мађарске и Румуније. На самом почетку, након опсервације положаја и статуса Срба ван матице, наших сународника који живе у овом делу Европе, говорено је о значају повезивања, јединственог наступа и међусобне помоћи у остварењу заједничких циљева и заједничког наступа.

„Ни ове године нећемо мењати наш циљ, а то је наставак пружања подршке раду представника српске заједнице у региону, на пољу побољшања положаја Срба на просторима на којима живе и где, са својим породицама, планирају да проведу будућност. Ово је скромна иницијатива, једне привредно развијене Општине, која је кроз своје грађане, данас овде насељене, везана за многе крајеве ван Републике Србије. Поносни смо на мултинационалност, коју овде негујемо као највећи дар и наслеђе, посебно на веома снажне односе са националним заједницама ван територије Србије. Надамо се да ће и други градови и општине препознати нашу иницијативу и да ће и са своје стране помоћи да једним заједничким наступом помогнемо заједницама Срба, свако према својим могућностима. Наш заједнички успех био би стварање доброг амбијента за покретање значајних релевантних тема и квалитетних решења за бољи живот српског народа на просторима који окружују Републику Србију“, поручио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић у својој уводној речи.

Одмах потом учесницима се обратио Игор Мировић, који се осврнуо на актуелно стање, које се тиче положаја Срба у региону уз жељу и намеру да се, као и до сада, и у наредном периоду стави на располагање за подршку, својим сународницима. Наводећи овај Скуп као пример добре праксе, Мировић је закључио да ће овај и сви будући сусрети, сигурно дати велики допринос даљем повезивању представника српске заједнице, и то не само из земаља које су присутне у виду окупљених представника, већ и шире.

„Захваљујући одговорном раду Владе Републике Србије, наша земља постаје призната међу европским државама. То је веома важно како за нас овде, тако и за вас који живите ван граница Републике Србије. Наш задатак као Парламента, а самим тим и Владе Србије је да наставимо да радимо на успостављау снажне Србије, која је спремна да реши све изазове, да спремно дочека свакога, било да је упитању намера да се инвестира овде, отворе нова радна места, или да се у име одређене заједнице остваре циљеви којима тежите. Све у чему као ваша матична држава можемо помоћи, ми ћемо изаћи у сусрет“, нагласио је између осталог Игор Мировић.

У оквиру Скупа у Старој Пазови учесници су потписали и Протокол о међусобној регионалној сарадњи, којим су дефинисане релевантне области будуће сарадње у циљу стварања повољнијег амбијента за живот припадника српског народа на поменутим просторима. Заједничка идеја свих учесника је да се у наредном периоду још више оснаже могућности сарадње са институцијама Владе Републике Србије и локалних самоуправа у Србији, а у правцу подршке њиховим активностима и програмима у области економије, културе, просвете и очување националног, културног и духовног идентитета, у складу са међународним конвенцијама и стандардима.

Учесници Скупа представили су положај и статус српске заједнице у земљама нашег региона и договорили међусобне видове сарадње у наредном периоду, ослањајући се на подршку институција матице, државе Србије. У раду Скупа, поред домаћина учествовали су, између осталих, др Војислав Станимировић, председник Самосталне демократске српске странке из Хрватске, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском парламенту, Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у македонском Парламенту, Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, Млађен Цицовић, директор представништва Републике Српске у Србији, Дамир Самац, председник Савеза српских друштава Словеније, који су се заложили за свестрано повезивање, партнерски однос, солидарност и ближу сарадња матице и српског народа из земаља региона у остваривању заједничких циљева и изградњу односа узајамног поштовања и поверења.

Након завршене седнице, која је одржана у просторијама Спортског центра ФСС-а у Старој Пазови, учесници овог Скупа су, уз присуство локалних представника, ишли у обилазак истакнутијих привредника и индустријских зона старопазовачке општине.

Фотографије: