• Pogodaka: 8838

„Привреда има реч“ - 10. састанак Привредног савета општине Стара Пазова

naslovna-privreda-ima-rec-deseti-sastanak-privrednog-saveta-opstine-stara-pazovaУ Старој Пазови, у конференцијској сали Спортског центра Фудбалског Савеза Србије, у уторак, 19. јануара 2016. године, одржан је 10. састанак Привредног савета општине Стара Пазова, под називом „Привреда има реч...“.

Поред председника општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића и његових сарадника, представника више општинских одељења, на поменутом радном састанку, присуствовали су и представници Министарства привреде Републике Србије, као и директори јавних предузећа и средњих школа са територије општине Стара Пазова.

Састанак је почео презентацијом на тему: „Мере за опоравак привреде и улагања“, коју је представила посебна саветница министра привреде у Влади Републике Србије, Тамара Јуренић. Саветница је у својим излагањима истакла значај подстицања домаћих инвеститора, кроз увођење новог Закона о улагањима, чиме се изједначавају домаћи и страни инвеститори са нарочитим акцентом на чињеницу да сада на све бенефиције и субвенције, које је Министарство нудило страним инвеститорима, полажу права и домаћи инвеститори.

Између осталог госпођа Јуренић је подсетила аудиторијум и да је, од 11. јануара, када је почела са радом Развојна агенција Србије, настављено са реализацијом свих 111 пројеката, који су започети у предходном периоду, а који су од виталног интереса за привреду Србије. Такође, очекују се и нови критеријуми за доделу субвенција, из новог Закона, који ће бити одређени одлуком Савета за економски развој, односно: Министра за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, Министра привреде, Министра финансија, као и директора Развојне агенције и Привредне коморе Србије. Оно што ће свакако бити важна олакшица свим инвеститорима, са пословањем обављати у Србији, је чињеница да ће нови Закон обезбедити на нивоу сваке локалне самоуправе, канцеларије за помоћ инвеститорима.

У наставку састанка, у једносатном излагању, присутни су имали прилике да се упознају и информишу кроз презентацију: „Презентације средњих школа у општини Стара Пазова – могућност сарадње“, коју је представио директор Техничке школе, Лазар Ђукић, објашњавајући да је за развој локалне привреде изузетно важно обезбеђивање адекватних кадрова, чему би допринела сарадња школа са предузетницима старопазовачке општине, те су у заједничкој дискусији, тражили начин за проналажење решења у истој области.

Привредницима је поручено и да је, гледано из угла Министарства привреде, ово година предузетништва, те да су у плану републичка издвајања одређених средстава, која ће бити реализована кроз различите пројекте и програме. На ту тему, надовезао се и председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић подсећајући на позитивне ефекте капиталних инфраструктурних пројеката, који су у старопазовачкој Општини реализовани у протеклих неколико година, као и на оне кључне и од виталног значаја, чија реализација се очекује у најскоријем периоду.

„Један од стратешко-развојних пројеката, који су у плану и за које смо извршили све припремне административне послове, је спајање два међународна ауто-пута изградњом петље на аутопуту Е-75 код Нове Пазове. Затим, радимо и на реализацији пројекта повезивања колосека железнице са индустријским зонама у општини изградњом будућег тзв. Карго центра, а ускоро започињемо, десетинама година очекивану изградњу комплетне канализационе мреже за територију Општине, укупне дужине око 230 километара, коју ћемо, међу првима у нашој земљи, радити по моделу јавно-приватног партнерства“, нагласио је у свом обраћању присутнима Ђорђе Радиновић.

Фотографије: