• Pogodaka: 7669

Од Фондације „Пазова за најугроженије“ првих 10 кућа у Бајиној Башти

Оснивачи и чланови УО Фондације "Пазова за најугроженије" Цвико Крунић и Ђорђе Радиновић, потписали су Протокол о сарадњи са Општином Бајина Башта и уговоре са 10 домаћинстава у циљу изградње породичних кућа за грађане, који су у потпуности остали без крова над главом у поплавама на територији поменуте Општине.

Од момента потписивања Протокола и уговора, који су уследили након свих припремних радњи, стручних процена надлежних институција и одобрења Владе Републике Србије, предвиђен је брз почетак радова и ефикасна реализација у најкраћем року.

Фондација „Пазова за најугроженије“ донираће комплетан грађевински материјал потребан за изградњу 10 породичних кућа, укључујући столарију, санитарије, материјал за изолацију и занатске радове. Процењује се да ће вредност донације износити око 20 милиона динара.

„Након три донаторска скупа које смо покренули код нас у старопазовачкој Општини на корак смо од испуњења хуманог циља, око кога су се окупили: наша локална самоуправа, пазовачки привредници, предузетници и грађани добре воље. Доживљавамо трагедију која је вас снашла и трудићемо се да максимално учинимо да, као једна од најразвијенијих општина у Србији, пружимо руку помоћи и у овим тешким временима. Пред нама је изградња 10 кућа. Наша жеља је да се пострадали у поплавама што пре уселе у нове домове и да што пре у њиховим животима све буде, као што је било пре временских непогода“, поручио је Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова и члан УО Фондације приликом потписивања Протокола о сарадњи и Уговора са грађанима.

Говорећи о техничким детаљима грађанима се обратио и Цвико Крунић из Фондације, а уз речи захвалности за велику помоћ која пристиже у Бајину Башту говорили су и Радован Филиповић, председник Општине Бајина Башта и Душан Глишић, ЈП “Дирекција за изградњу Бајина Башта”. Они су нагласили да ће нове куће биће изграђене на седам различитих локација, за 10 породица у Бајиној Башти, које су остале без кућа услед дејства клизишта. Предвиђен је и стручан надзор над извођењем радова, као и исходовање свих неопходних дозвола за изградњу, уз предвиђену реализацију грубих радова у року од 55 радних дана.

Да подсетимо, Фондација „Пазова за најугроженије“, у оквиру своје иницијативе сакупљања средстава за помоћ, санацију, обнову или нову градњу домова за грађане из подручја захваћених поплавама сакупила је до сада око 59 милиона динара. Предвиђа се да се овим средствима може финансирати изградња око 30 нових кућа из неколико општина, а активности око изградње ће бити договаране и координиране са Владом Републике Србије и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја. Фондацију су основали старопазовачка локална самоуправа, привредници, предузетници и грађани, бројни Пазовчани побуђени на солидарност и хуманост и мотивисани да конкретно помогну.

Фотографије: