• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-u-staroj-pazovi-svecano-otvoren-jedinstveni-holisticko-rehabilitacioni-centar-u-srbijiU školi za osnovno i srednje obrazovanje „Anton Skala“ u Staroj Pazovi danas je svečano otvoren prvi holističko – rehabilitacioni centar u Srbiji. „Oslonac“ kako je simbolično nazvan ovaj jedinstveni centar na ovim prostorima, rezultat je zajedničkog projekta Opštine Stara Pazova i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ukupna vrednost projekta iznosi 232.812,88 evra, od čega Delegacija EU finansira 85%, a Opština Stara Pazova 15% sredstava. Predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović je istakao da je ovo veoma značajan projekat za opštinu Stara Pazova, koji doprinosi razvoju zajednice i socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa.

„Duboko verujemo da će novi centar sa svim njegovim tehnološkim i modernim, ali pre svega, stručno odabranim sadržajem, doneti velike benefite za svoje korisnike. Ovim projektom smo želeli da zajednički direktno doprinesemo i pomognemo u razvoju dece i mladih, koji imaju različite razvojne poteškoće. Drago nam je što je Delegacija EU prepoznala značaj ovakve jedne investicije i upravo Opštini Stara Pazova dodelila pomenuta sredstva. Zajednički rad na izgradnji centra, omogućio je da se još više edukujemo o potrebama osetljivih grupa i načinima za njihovo efikasnije i konkretnije uključivanje u zajednicu. Mi ćemo i dalje nastaviti da pomažemo finansiranje centra, jer smatramo da je preduslov napredne zajednice postojanje jednakih šansi za sve“, izjavio je prvi čovek staropazovačke opštine, Đorđe Radinović.

Holističko-rehabilitacioni centar, kao jedinstveni centar u Srbiji pruža inovativne terapije koje mogu da poboljšaju sposobnost mozga i stimulaciju čula, obuhvata kombinaciju različitih tipova terapija namenjenih osobama sa invaliditetom, kako bi prevazišle fizičke i sociološke barijere unutar svoje zajednice kroz holistički pristup pojedincu i njegovom okruženju u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja veština i osnaživanja socijalne inkluzije.

„Za korisnike „Oslonca“ smo obezbedili holistički pristup kroz senzorne terapije i halo – terapije, naravno uz stručnu pomoć defektologa, psihologa, pedagoga i pedijatara. Kombinacija ovih terapija omogućava prevazilaženje sociiloških barijera i napredak u pogledu obrazovanja i veština“, naglasila je direktorka ŠOSO „Anton Skala“, Tanja Todorović.

Na ovom projektu, zajedno sa timom škole „Anton Skala“ vredno je radila i pomoćnica predsednika Opštine Stara Pazova, Marina Savić, koja je zahvaljujući velikoj podršci opštinskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Radinovićem, uspešno sprovela sve složene administrativne procedure, koje su bili neizostavan preduslov dobijanja neophodnih sredstava. S’ obzirom da su deca i mladi sa višestrukim smetnjama i sa urođenim respiratornim poteškoćama sa teritorije opštine Stara Pazova do sada koristila samo primarnu zdravstvenu zaštitu, škola i lokalna samouprava, su zajedničkim snagama omogućile da dođe do izgradnje centra, a sve u cilju poboljšanja psihofizičkog zdravlja pomenute ciljne grupe, što je u više navrata isticano kao jedan od prioriteta lokalne samouprave, koja nosi epitet - Opština solidarnosti.

Trenutni kapacitet centra je realizacija sezorne terapije za oko 30-oro dece i mladih sa različitim razvojnim poteškoćama (poremećaji pažnje i različite vrste senzornog oštećenja) sa tendencijom povećanja broja korisnika.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije