• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-rukovodstvo-opstine-tradicionalno-na-proslavi-slave-manastira-krkaSrpska pravoslavna crkva obeležila je u subotu, 19. avgusta praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem. Toga dana, bogosluženjima i svetim liturgijama, molitveno se obeležava uspomena događaj na gori Tavor, kada se Isus Hristos, prema predanju, prvi put pred odabranim učenicima, Petrom, Jakovom i Jovanom, preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost. Proslavljanju Preobraženja u manastiru Krka, u Kistanjama kod Knina, u Eparhiji dalmatinskoj, prisustvovao je predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović sa svojim bliskim saradnicima, koji je nesebično i velikodušno pomogao u obnovi ove i nekoliko drugih svetinja u Dalmaciji.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Krka, služili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički G. Longin, Episkop frankfurtski i sve Nemačke (novoizabrani Episkop bihaćko – petrovački) G. Sergije i Episkop dalmatinski (novoizabrani Episkop zvorničko – tuzlanski) G. Fotije. Nakon svete službe, Episkop Fotije srdačno je pozdravio sve prisutne govoreći o važnosti ovog svetog mesta za vernike u Dalmaciji, ali i šire.

„Ova svetinja je kao magnet, ona okuplja naše pravoslavne vernike sa svih krajeva sveta i za nju su mnogi ljudi vezani. Neko se ovde venčao i krstio decu, neko se ispovedao i Bogu molio i na taj način smo svi mi preobražavali svoje duše i vezivali se za ovu svetinju. Manastir postoji od 1345. godine i svedoči nepobedivu istinu pravoslavne vere. Prvi monasi ovde su došli iz Svete Zemlje i tu su tragali za tavorskom svetlošću“.

Episkop Fotije se zahvalio predsedniku Opštine Stara Pazova, Đorđu Radinoviću i ostalim ljudima dobre volje, koji pomažu i postaju dobrotvori ne samo ovog manastira, već i drugih svetinja u Dalmaciji kao što su manastiri Krupa, Dragović.

„Na teritoriju opštine Stara Pazova, silom prilika devedesetih godina, došao je nemali broj izbeglica iz Dalmacije koji su za svoj novi dom odabrali našu opštinu, ali nikada nisu zaboravili svoj zavičaj. Upoznavajući te ljude i slušajući o nedaćama koje su ih snašle tada, ali i o nevoljama koje imaju i nakon rata, počeo sam svake godine, zajedno sa njima da posećujem manastir Krka i da u skladu sa mogućnostima, kao predsednik jedne uspešne opštine, pomažemo obnovu. Opština Stara Pazova veliku pažnju posvećuje obnovi verskih objekata u svim naseljima naše opštine, a nedavno smo počeli izgradnju još jedne svetinje u naselju Banovci – Dunav, hrama posvećenog Prepodobnoj mati Angelini“, izjavio je za lokalne medije Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Prazniku Preobraženja u manastiru Krka prisustvovao je veliki broj vernika, javnih ličnosti, među kojima je i predsednik Srpskog nacionalnog veća, Milorad Pupovac, koji je poručio da: "Srbi traže novu snagu u trenutku kada je njihov povratak u Hrvatsku zastao".

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije