• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-na-trgu-u-staroj-pazovi-izlozba-oluja-zlocin-koji-trajeNa listi gradova, kojima je proputovala izložba fotografija „Oluja, zločin koji traje“, našla se i Stara Pazova. Pomenute slike velikih formata postavljene na eksponatima, svedoče o egzodusu Srba tokom Hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ 4. i 5. avgusta 1995. godine.

Glavni autori izložbe, koja se na gradskom trgu zadržala tri dana, počev od srede, 24. avgusta, su poznati fotoreporteri iz domaćih medija: Tomislav Peternek, Ranko Ćuković, Jaroslav Pap, Željko Sinobad, Martin Candir, Slobodan Nikolić, Zoran Jovanović i Darko Dozet, osnivač i predsednik Foto asocijacije Vojvodine, koja je i nosilac izložbe.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni meštani, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i predstavnici lokalne samouprave, sa predsednikom opštine Stara Pazova Đorđem Radinovićem na čelu. Poseban gost bio je i Veselin Šljivančanin, nekadašnji visoki oficir JNA i Vojske Jugoslavije.

U svom obraćanju prisutnima Šljivančanin je, između ostalog rekao: „Mi svima pružamo ruku pomirenja, pružamo ruku nečeg što je dobro, ali ne može nas niko naterati da mi zaboravimo naša stradanja, naše žrtve, da zaboravimo sve ono što nam se „dešavalo“ - jer su mnogi, nevini ljudi izgubili živote i imovinu. Verujem da će Srbija uvek biti čestita i ponosna zemlja i da će svima, kao i uvek kada je to najpotrebnije, pružiti sve ono što može“.

Autor-fotoreporter Darko Dozet je govorio o jednom od ciljeva izložbe da se održi sećanje na nemio događaj, da se svake godine dodatno dopuni izložba sa svedočanstvima o proterivanju Srba iz Republike Hrvatske, kao i da u bližoj budućnosti pripreme knjigu u kojoj će za istoriju, sabrati sve te potresne fotografije. “Tužno je što smo svedoci da sada imamo i one koji negiraju Jasenovac, i slave „Oluju“, podsetio je između ostalog Dozet. “Moj pano ovde prikazuje kako te stvari izgledaju 20 godina kasnije... Tada su moje starije kolege bile uz vojsku sve vreme rata, na položajima i oni kao autori izloženih fotografija zaslužuju priznanje kao i bilo koji drugi vojnik“.

Otvaranje izložbe zajedno sa Opštinom Stara Pazova podržao je Centar za kulturu. A motiv održavanja izložbe i ove podrške je svakako činjenica da na teritoriji Opštine živi veliki broj izbeglih lica kojima lokalna samouprava u Staroj Pazovi pomaže u svim segmentima života, a posebno u rešavanju stambenog pitanja.

„Smatram da smo u obavezi i zbog naših predaka i pokoljenja, da te stvari ne zaboravimo. Mi ne treba o ovome da sudimo, ali moramo da se sećamo i da znamo i da kažemo svim našim građanima, koji su u ovim nesrećnim događajima došli i koji sada žive integrisani u opštini Stara Pazova, da je ovo njihova opština, da je Srbija njihova država, ali i da podsetimo i kažemo da Srbija nikada više neće dozvoliti da se ovakve stvari njenom narodu i njenim građanima dešavaju“, izjavio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i podsetio da se u ovoj opštini radi gradi 165 stanova za one ljude, koji su u pomenutim događajima ostali bez svog krova nad glavom, a koji su u staropazovačkoj opštini našli svoje utočište.

Program otvaranja ove izložbe upotpunili su i Stevan Kovač, govoreći svoju pesmu „Sećanje“ i dr Milena Severović s pesmom „Jasenovac“, da bi potom svi prisutni pogledali sve izložene fotografije i zapalili sveće za duše postradalih u akciji i u ratu na pomenutim prostorima bivše SFRJ.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije