• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

naslovna-opstina-stara-pazova-organizovala-skup-predstavnika-srpske-zajednice-iz-regionaStara Pazova je u protekla dva dana mesto susreta predstavnika srpske zajednice Srba u Republici Hrvatskoj, Republici Mađarskoj i Republici Rumuniji, koje se bore za interese Srba na pomenutim prostorima.

Inicijativu prvog čoveka staropazovačke Opštine Đorđa Radinovića da se, i na ovaj način, susretima, razmenom informacija i kontakata, ojačaju veze matice sa Srbima u regionu, svesrdno je prepoznao i Nikola Selaković, ministar pravde u Vladi Republike Srbije, Zoran Babić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i mnogi drugi.

„Cilj ovog Skupa je pružanje podrške radu predstavnika srpske zajednice u regionu na polju snaženja i poboljšanja položaja Srba na prostorima na kojima žive i gde, sa svojim porodicama planiraju da provedu budućnost. Ovo je skromna inicijativa, za koju bi mi domaćini Skupa, kao i svi vi ovde okupljeni, želeli da postane tradicija od praktičnog značaja. Bio bi veliki zajednički uspeh kada bi Opština Stara Pazova, a i drugi gradovi i Opštine u našoj zemlji postali mesta spajanja za predstavnike srpske zajednice u regionu, iz koje bi stvorili ambijent za pokretanje značajnih relevantnih tema u cilju nalaženja rešenja za bolji život srpskog naroda na prostorima koji okružuju Republiku Srbiju“, poručio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u svojoj uvodnoj reči.

Odmah potom reč je preuzeo Nikola Selaković, ministar pravde Vlade Republike Srbije koji se osvrnuo na aktuelno stanje, koje se tiče položaja Srba u regionu uz želju i nameru da se, kao i do sada, i u narednom periodu lično stavi na raspolaganje za podršku, koja je neophodna u domenu pravosudnih pitanja. Navodeći ovaj Skup kao primer dobre prakse, Ministar je zaključio da će ovaj susret dati veliki doprinos daljem povezivanju predstavnika srpske zajednice, i to ne samo iz zemalja koje su prisutne u vidu okupljenih predstavnika, već i srpske zajednice iz Republike Bugarske, Republike Srpske, Republike Makedonije, kao i Republike Crne Gore.

„Naša zemlja zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući odgovornom radu Vlade Republike Srbije, polako ali sigurno staje u red evropskih zemlja koje strateški znaju svoj put. Da bi budućnost dočekali spremno borimo se za svoje mesto u okviru velike EU porodice. Danas Srbija nije više samo zemlja, koja se seća svoje dijaspore kada je potrebno tražiti pomoć od nje, već sa svojom ispruženom rukom želi da uspostavi partnerski odnos na obostranu korsit. Radimo na uspostavljau snažne Srbije koja spremno poziva sve vas da dođete u svoju maticu, da investirate ovde, otvorite nova radna mesta, ali i da zaradite i uspešno poslujete u sigurnom privrednom okruženju. To je samo jedan od načina kako želimo i nastojimo da vam pomognemo“, naglasio je između ostalog, Zoran Babić, poslanik u Skupštini Srbije.

Među temama posebno mesto imale su i teme koje su izneli poslanik u Parlamentu Republike Rumunije Slavomir Gvozdenović, koji je govorio o Stanju srpske manjine u Republici Rumuniji i odnos države prema ovoj zajednici. Zatim, na temu Informacije o stanju Srba u Istri i propisi koji determniniraju život Srba u Hrvatskoj govorio je Milan Rašula predsednik Županijskog veća srpske nacionalne manjine, potom o Implementaciji potpisanih mirovnih sporazuma u procesu mirne reintegracije istočne Hrvatskeje govorio Jovan Ajduković član Opštinskog veća Opštine Borovo. Završnu temu, nakon koje je usledila i kraća diskusija i razmena praktičnih predloga, izneo je Goran Reljić Načelnik Opštine Kistanje sa osvrtom na Pretpostavke ekonomske saradnje srpske zajednice u Hrvatskoj i lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Skup je završen potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, kojim je i definisana buduća delatnost i aktivnosti svih uključenih učesnika za naredni period.

Među prisutnima na Skupu su bili i predstavnici delegacije gradonačelnika Novog Sada, Vanja Vučević i Vesna Srdanov, kao i drugi učesnici: Predrag Burza - Načelnik Opštine Ervenik, Slobodan Aleksić - predsednik Veća srpske nacionalne manjine Poreča, Ilija Klještan - predsednik Zajednica Srba opštine Raša, Dean Stojanović - zamenik predsednika Veća srpske nacionalne manjine opštine Fažana, Dragan Todić - predsednik „Udruženja čuvari srpskog identiteta i srpskih običaja“, Cvija Davidović - predsednica „Kluba Srba Labina“, Milijana Balaban zamenica predsednice „Kluba Srba Labina“, Milan Đurić – direktor „Kulturnog i dokumentarnog centra Srba“, Ognjan Krstić - predsednik „Saveza Srba u Rumuniji – Temišvar“ i Slavomir Gvozdenović – poslanik u Parlamentu Rumunije.

Svoju posetu predstavnici srpske zajednice iskoristili su i da obiđu najuspešnije kompanije sa teritorije Opštine Stara Pazova, gde su imali priliku da se upoznaju sa njihovim poslovnim uspesima, kao i da razmene kontakte u cilju buduće potencijalne saradnje u produbljivanja privrednih veza ka matici Srbiji.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije