• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

sto-godina-rodjenja-prof-mihala-filipa-naslovnaDana 16. januara 2015. godine u Staroj Pazovi, sa nekoliko aktivnosti, simbolično je obeležena, stogodišnjica od rođenja profesora Mihala Filipa.

Povodom pomenutog jubileja poštovaocima, ovog velikana, koji je i jedan od utemeljivača vojvođanske slavistike, se među zvaničnicima, predstavnicima lokalne samouprave našao i Nj.E Jan Varšo, ambasador Republike Slovačke u Srbiji. Ovo je bila i jedinstvena prilika da se ambasador detaljnije upozna i sa životima drugih značajnih slovačkih porodica, koje su zauzele značajno mesto u istoriji Pazove.

Veliki broj poštovaoca prvo se okupio na mesnom groblju u Staroj Pazovi gde su položeni venci, a potom usledila i molitva, koju je sa svima okupljenima i horom, kod spomenika i mesta gde su položeni zemni ostaci profesora Mihala Filipa, održao sveštenik Slovačke evangeličke crkve mr Igor Feldi.

Potom je usledio odlazak do rodne kuće u kojoj je živeo profesor, gde je otkrivena spomen ploča, uz prigodna obraćanja dr Miše Filipa i Nj.E. gospodina ambasadora, nakon čega je u starom parohijskom domu Slovačke evangelističke crkve, predstavljen dokumentarni film o profesoru Mihalu Filipu.

Takođe, u novom parohijskom domu predstavljena je knjiga „Snovi i zvezde profesora Mihala Filipa“, koju je prisutnima predstavio urednik, novinar i književnik Martin Prebuđila. Predstavljanju knjige o ličnosti, delu i bogatom književnom doprinosu ovog pregaoca kulture, prisustvovali su pored pomenutih i Vladimir Valenćik, predstavnik „Slovačkog izdavačkog centra“, kao i predstavnici Nacionalnog Saveta, Zavoda za kulturu Slovaka, Filozofskih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Matice slovačke i Matice srpske.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije