• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Zahvalnost i dar episkopa sremskog Gospodina VasilijaU Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima 27. novembra održano je svečano predstavljanje izdanja Spomenica vladičanstva Sremskog, koje je predsedniku Opštine Stara Pazova Đorđu Radinoviću, u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos u očuvanju i obnavljanju hramova i drugih verskih objekata u staropazovačkom namesništvu Eparhije sremske Srpske Pravoslavne Crkve, uručio episkop sremski Gospodin Vasilije.

Ovo monumentalno delo na 1200 strana predstavlja, pre svega, izraz zahvalnosti svim patrijarsima, mitropolitima, episkopima, sveštenicima i monasima, verujućem narodu, delatnicima, darodavcima osvedočenim, vernim i odanim sinovima Crkve. O knjizi su govorili Episkop bački Gospodin Irinej, akademik Dinko Davidov i prof. dr Dragan Stanić, a u programu je učestvovao crkveni hor Sveti Vladika Nikolaj Srpski iz Nove Pazove.

Spomenica, pokazuje dinamiku života, kao i sadašnje stanje Eparhije sremske, i može se svrstati u autentično svedočanstvo o izuzetnim naporima verujućeg naroda, ranijih i sadašnjih generacija sveštenoslužitelja, koji su uloženi u ponovno zidanje porušenog i uređenje zapostavljenog, što je odraz teškog perioda za Crkvu i državu i za narod u celini. Delo je inspirisano i duhom upornog, požrtvovanog zadužbinarstva za pokolenja koja dolaze. Sadržaj knjige svedoči i o aktuelnom stanju manastira, parohija i crkvenih opština Eparhije sremske.

Osobni pečat knjizi dao je i Njegovo Preosveštenstvo kroz Predgovor, gde između ostalog, govori o knjizi kao ličnoj prilici, da posle tridesetak godina provedenih u Sremu kao episkop i duhovni pastir, sagleda aktuelne prilike u ovoj Eparhiji, izmenjenoj „zajedničkim naporima monaštva i sveštenstva, uz nesebičnu podršku i ljubav čestitog Pravoslavnog naroda, ali i institucija Države Srbije i Pokrajine Vojvodine“.

Knjiga podseća da je pravoslavni Srem, jedno od najstarijih i najznačajnijih kanonskih područja naše Crkve, te da je u drugoj polovini 20. veka bio skoro potpuno u ruševinama, pogotovo kada je reč o bogomoljama i svetinjama, koje su, tokom Drugog svetskog rata razorene, da bi i u posleratnim decenijama bile zapuštene i napuštene.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije