• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Međunarodni dan mladih u Staroj Pazovi uz tradicionalni Volonterski kampNa rasadniku „Brest“ u Staroj Pazovi u toku je tradicionalni "Međunarodni volonterski kamp - Brest", koji je počeo 4. avgusta i traje do 15. avgusta. Zahvaljujući zalaganju Kancelarije za mlade opštine Stara Pazova, Pokreta gorana Stara Pazova i Pokreta gorana Vojvodine i Mladih istraživača Srbije (Volonterski servis Srbije), ove godine, 20 inostranih i domaćih volontera pripremaju i realizuju razne edukacije i aktivnosti u cilju sticanja novih znanja i iskustava. Prva aktivnost koje je realizovana po dolasku u Staru Pazovu je upoznavanje učesnika, rasadnika i samog grada i okoline.

U poseti Volonterskom kampu, pored mnogih zainteresovanih mladih Pazovčana, u ime lokalne samouprave boravio je i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova. On je pozdravio sve učesnike, izrazivši naročito zadovoljstvo što, i ove godine, kamp privukao i okupio učesnike iz stranih zemalja poput: Rusije, Španije, Švajcarske, Italije, Turske, Južne Koreje i drugih zemalja, ali i mlade iz Pazove i drugih gradova Srbije. „Danas je Međunarodni dan mladih, dan koji je posvećen mladima širom sveta. Ovaj kamp polako postaje jedan od simbola naše Opštine jer predstavlja most koji spaja, i koji će ubuduće spajati, mlade ljude iz različitih krajeva sveta. Prijateljstva koja ovde budete sklopili ostaju u pamćenju celog života, zato smo posebno radosni što, sedmi put zaredom, možemo da vas ugostimo ovde u našoj Staroj Pazovi, uz želju da budemo vaši domaćini i narednih godina“, poručio je prilikom susreta na rasadniku Đorđe Radinović, predsednik Opštine.

Nakon prvih nekoliko dana prelepog druženja u ponedeljak, 11. avgusta počeo je Program za mlade “Interkulturalno leto“, koji u poslepodnevnim i večernjim satima traje do srede, 13. avgusta na rasadniku „Brest“. Program obuhvata: edukativne radionice, sportske aktivnosti, prikazivanje filmova, interkulturalne večeri, tribine, a sprovodi se u skladu sa principima omladinskog rada. U toku planiranja i implementacije programa, volonterima su na raspolaganju i sertifikovani omladinski radnici.

Poslednji dan kampa, volonteri će iskoristiti da posete Sremske Karlovce i Novi Sad, gde će naučiti više o istoriji Srbije i upoznati se sa prirodnim i kulturnim znamenitostima ova dva grada. Pored programa kampa, volonteri će su zaduženi za održavanje čistoće na mestu u kojem borave, te za kuvanje sopstvenih obroka.

Slobodno vreme: Radni deo kampa traje oko 6 sati dnevno. Ostatak vremena, volonteri imaju priliku da se bolje upoznaju sa lokalnim okruženjem, kroz kreativne radionice i druženja sa lokalnim stanovništvom. Organizatori kampa su: Kancelarija za mlade opštine Stara Pazova, Pokret gorana Stara Pazova i Pokret gorana Vojvodine, Volonterski servis: Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije.

Ovaj kamp predstavlja jedan od važnih vidova razmene znanja, promocije naše zemlje, Opštine, mesta Stara Pazova, kao i lokalne tradicije, specifične multikulturalnosti i prirodnih lepota ovog dela Srema. U planu je da se tradicija "Međunarodnog volonterskog kampa - Brest" nastavi i u godinama koje dolaze.

Program „Interkulturalnog leta“

Ponedeljak 11.08. 'Zdravi načini življenja'
Vreme: 17:00 časova – 22:00 časa

  • Radionica o veganskoj ishrani i korišćenju kineskih štapića – saznajte i probajte recepte veganske kuhinje; naučite da koristite kineske štapiće sa volonterom iz J. Koreje
  • Radionica joge – Naučite i vežbajte jogu sa internacionalnim volonterima

Frizbi utakmica – Takmičite se sa volonterima iz čitavog sveta u 'Ultimativnom Frizbiju', igri koju su učesnici kampa posebno osmislili za program za mlade.

Bioskop na otvorenom – film 'Supersize me'.

Utorak 12.08. „Interkulturalno učenje“

(u okviru proslave "Međunarodnog dana mladih")
Vreme: 17:00 časova – 22:00 časa

Potraga za blagom – učestvujte u potrazi za blagom, rešavajući zadatke i odgovarajući na pitanja o zemljama iz kojih dolaze volonteri.

Jezička radionica – upoznajte se sa turskim, korejskim, arapskim i starogrčkim jezikom

Radionica orgigamija – naučite drevnu veštinu savijanja papira

Radionica plesa – naučite da plešete salsu i turski nacionalni ples sa volonterima iz Španije i Turske

Bioskop na otvorenom – kratki filmovi o interkulturalnosti

Sreda 13.08. "Interkulturalna razmena"

Vreme: 17:00 časova – 22:00 časa
Radionica cirkuskih veština – naučite da napravite lopte za žongliranje i poi, te kako da iste i koristite

Fudbalska radionica – naučite fudbalske trikove od volontera iz Turske i Španije

Open space radionica – naučite više o životu mladih iz zemalja iz kojih dolaze volonteri, kako i zašto su doputovali u Srbiju, saznajte kako su provodili vreme u Indiji i Keniji.

Otvoreni bioskop – film o kampu „Interkulturalno leto“

Muzička radionica – naučite 'Cup song' i družite se sa volonterima do kraja programa

Program „Interkulturalno leto“ je besplatan i otvoren za sve mlade.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije