• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Certifikat za povoljno poslovno okruženje  za region jugoistočne Evrope Opštini Stara PazovaNa današnjoj svečanosti u Skupštini grada Beograda Opština Stara Pazova dobila je Certifikat, kojim se potvrđuje da je ispunila kriterijume Programa certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Certifikat su, na osnovu ispunjenih međunarodnih uslova i standarda, dodelili Regionalni savet za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Švajcarske kancelarije za sardnju u Srbiji.

Isti Certifikat dobili su gradovi Leskovac, Negotin, Boljevac, Knjaževac i Trstenik, a jedanaest opština sa teritorije cele Srbije potpisalo je Deklaraciju o ulasku u program certifikacije po regionalnom BFC standardu o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi među kojima su: Niš, Novi Sad, Lebane, Bela Palanka, Sombor, Novi Bečej, Zrenjanin, Pančevo, Vrnjačka Banja, Ivanjica i Sremska Mitrovica.

„Pre svega želim da zahvalim na poverenju koje se ogleda u Certifikatu - svojevrsnom priznanju dobijenom na osnovu rezultata u radu naše lokalne samouprave, koja je velikim trudom dostigla standarde povoljnog poslovnog okruženja za region jugoistočne Evrope. Izuzetna je čast naći se u društvu predstavnika ovako značajnih državnih institucija i lokalnih samouprava, čije zalaganje doprinosi zajedničkom cilju, a to je poboljšanje života svih građana i brži i stabilniji razvoj naše zemlje. Kroz ovaj program certifikacije bliži smo stranim investitorima, konkurentniji gledano iz ugla stranih zemalja i inostrane privrede, koja traži pouzdanog i ravnopravnog partnera i to je ideja vodilja i imidž, koji mi kao lokalna samouprava želimo da održimo i unapredimo u periodu koju je pred nama“, naglasio je predsednik Opštine Đorđe Radinović prilikom uručenja Certifikata.

Zbog značaja certifikacije i procesa koji joj prethodi današnji događaj je otvorila Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja je poručila „da je NALED dokaz da opštine u Srbiji mogu da posluju dobro, ali da investitori zemlje na Balkanu posmatraju kao region, a ne kao posebna tržišta. Saradnja među lokalnim samoupravama, regionalna saradnja, je od izuzetnog značaja, čime će svaka zemlja doći do dobrih investicija. Svako ko misli da dođe u Srbiju, uglavnom razmišlja o daljem širenju na region".

Zaključak današnje svečanosti je da proces Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem služi, kao stadard i pozitivan pokazatelj, svim investitorima koji žele prebace svoje poslovanje ili da započnu poslovanje u regionu jugoistočne Evrope. Certifikat sistemski omogućava da se procene lokalni uslovi poslovanja i ukazuje na opštine u regionu sa najpovoljnijom klimom za investiranje.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a rekao je da je danas premašena cifra od 30 opština u Srbiji koje su dobile certifikat NALED-a za povoljno poslovno okruženje, tačnije sada ih ima 31. Najavljeno je i da će se 15. jula raspisati Poziv za izbor najboljih promotera investicija i povoljnog poslovnog okruženja. Konkurs je namenjen ambasadama, stranim privrednim komorama, poslovnim klubovi, agencijama i konsultantskim kućama.

Događaju je prisustvovao i NJ.E. Peka Orpan, ambasador Finske u Srbiji koji se osvrnuo na ulogu lokalne sredine, kada je u pitanju privreda u svetu, rekavši da se lokalne sredine u svetu takmiče među sobom koja će privući više investicija i da to treba da bude cilj i u Srbiji, dajući pritom dobre ocene našoj zemlji koja napreduje u stvaranju dobrog i prijateljski usmerenog okruženja za poslovanje stranih kompanija.

Kriterijumi Certifikata za povoljno poslovno okruženje u jugostočnoj Evropi – kriterijumi/standardi koje je ispunila Opština Stara Pazova:

  1. 1. Strategija lokalnog razvoja
  2. 2. Organizaciona jedinica zadužena za lokalni ekonomski razvoj (KLER)
  3. 3. Stalni Privredni savet
  4. 4. Sistem usluga za dobijanje građevinske dozvole
  5. 5. Postojanje analitičke osnove za podršku lokalnoj poslovnoj zajednici i privlačenje investicija
  6. 6. Aktivnosti za promociju ulaganja i kvaliteta poslovnog ambijenta u Gradu/Opštini
  7. 7. Kreditna sposobnost i kreditna opravdanost
  8. 8. Praćenje dinamike lokalnog tržišta rada i aktivan odnos prema utvrđenom stanju i potrebama
  9. 9. Grad/Opština razvija saradnju javnog i privatnog sektora
  10. 10. Adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge
  11. 11. Grad/Opština sprovodi transparentnu poresku politiku i politiku naplate taksi kojima stimuliše ekonomski razvoj
  12. 12. Informacione tehnologije i komunikacija

Fotografije:

Video zapis:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije