• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Opštinska uprava Opštine Stara Pazova, ul. Svetosavska 11, 22300 Stara Pazova

Opština Stara Pazova, Srem, Vojvodina - zvanična stranica

Zvanična prezentacija Opštine Stara Pazova

Svetski dan Roma, Ima mesta za svakoga - učini korak više!Staropazovačka Opština nastoji da svake godine pruži više pažnje i da preduzme što više adekvatnih aktivnosti kada su nacionalne manjine i njihove potrebe u pitanju. S tim u vezi i ovog 8. aprila svečano je obeležen Svetski dan Roma. Ovog puta praznik je organizovan uz akciju sa sloganom „Za svakog ima mesta – učini korak više!“

čiji su inicijatori Opština Stara Pazova i opštinska Kancelarija za inkluziju Roma, uz koordinaciji sa svim školama na teritoriji Opštine.

Ova akcija ima za cilj osnaživanje kontinuirane integracije Roma u društvo u celini, naročito motivisanje dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da prepoznaju obrazovanje kao jedan od najvažnijih načina za svoju uspešnu i trajnu integraciju. Kako bi svojim ličnim primerom pokazao deci i njihovim roditeljima koliko je važno obrazovanje svakog pojedinca, predsednik Opštine Đorđe Radinović, je sa svojim najbližim saradnicima, povodom praznika, organizovao druženje sa đacima i učenicima romske nacionalnosti u OŠ „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima i OŠ „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi.

Posebno iznenađenje za sve učenike bili su poklon školski pribori odabrani u skladu sa uzrastom i nastavnim potrebama, koje im je prilikom susreta uručio predsednik. Sa svoje strane deca su srdačno zahvalila, a u OŠ „Simeon Aranicki“ održan je i prigodan program u svetlu praznika, koji je kao mali znak pažnje, organizovan od strane uprave škole.

„Moja poruka vama draga deco, je da za svakoga od vas zaista ima mesta, kao što smo i pokušali da istaknemo kroz slogan ove akcije. To je ono što želimo i sebi i vama, da svi živimo zajedno, da se svi podjednako i zajednički borimo za bolje društvo i bolji život. Obrazovanje je siguran put ka vašoj integraciji, zato se potrudite da svojim radom i svojim učenjem pomognete i nama koji brinemo o vama, a naročito učiteljima i nastavnicima da vam uspešno omogućimo što kvalitetniju i lepšu budućnost“, naglasio je u razgovoru sa decom Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Kao poseban događaj povodom Dana Roma, u nastavku dana u zgradi Opštine Stara Pazova, održan je prijem za najbolje učenike romske nacionalnosti, koji svojim primerom pokazuju da postoji svest o ulozi obrazovanja za lični napredak i učešću u društvenim aktivnostima. Da bi sa svoje strane još jednom potvrdila da nagrada i priznanje za trud neće izostati, Opština na čelu sa predsednikom, je odlučila da ove učenike obraduje poklon tablet računarima, sa još jednom svrhom, da pomognu njihovom daljem, lakšem i efikasnijem obrazovanju. Ukupno 20 učenika srednjih i osnovnih škola sa teritorije Opštine, a osim njih i jedna studentkinja koja se školuje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od danas će svoja znanja sticati upotrebom ovih savremenih uređaja.

Svetski dan Roma, Ima mesta za svakoga - učini korak više!Da je akcija dala željeni rezultat pokazuje i raspoloženje među nagrađenima, kao i zaključcima, koji su se danas mogli čuti među njima, da žele da budu i ostanu primer svojim vršnjacima i da će se, kao i do sada, truditi da opravdaju ukazano poverenje roditelja, nastavnika, Opštine i Kancelarije za inkluziju Roma, koja je pokazala da je uvek tu za njih i njihova pitanja i potrebe.

Prema izveštaju, koji je na prijemu predočio Aleksandar Balinović, koordinator opštinske Kancelarije za inkluziju Roma „Opština Stara Pazova, zahvaljujući snažnom zalaganju spada u grupu naprednijih kada su u pitanju rezultati i učešće romske dece u oblasti obrazovanja. Dok je prosek na nacionalnom nivou 13% populacije Roma, koji upisuju i završavaju osnovnu školu u našoj Opštini taj procenat dostiže 99%. Takođe, slično je stanje i kada je u pitanju uspešan završetak srednjih škola, jer je prosek oko 90%, dok je ta statistika daleko manja za teritoriju Srbije i dostiže 7%.“

Zaključak, na današnji dan, kada obeležavamo ovaj značajan datum i zaključak koji se nameće građanima, ali i Upravi naše Opštine je da su rezultati prilično dobri, ali da takvi mogu ostati i biti još bolji samo ukoliko se nastavi sa kontinuiranim radom na uspešnoj i trajnoj integraciji romske populacije u društvo koje je spremno i otvoreno za jedan takav korak.

Da podsetimo, 8. april je izabran da se obeležava kao Svetski dan Roma na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine. Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem - đelem", a ustanovljena je zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Fotografije:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Zvanična Facebook stranica opštine Stara Pazova

Opštinski newsletter

Ukoliko želite da primate mesečne novosti i obaveštenja iz Opštine Stara Pazova, prijavite se na opštinski newsletter. Unesite Vaše ime i adresu Vaše elektronske pošte:

Učestvujte u anketi

Da li pratite konkurse koji se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Opštine?

Sajam privrede

Kancelarija za brze odgovore Opštine Stara Pazova

Poslovni portal Opštine Stara Pazova

Fondacija Pazova za najugroženije