soc-ekon-savetУ раду Конференције која је одржана дана 10. децембра 2018. године у Сомбору, а коју је организирао Савез самосталних синдиката Војводине уз подршку Покрајинског социјалног економског савета, под називом: "РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ" учествовали су и чланови Социјално-економског савета општине Стара Пазова.

Испред локалне управе општине Стара Пазова у раду је учествовао Жељко Шолаја - начелник Одељења за друштвене делатности општине Стара Пазова, испред Уније послодаваца Стара Пазова, Владимир Ћулаја, председавајући СЕС-а, испред Савеза самосталних синдиката за општину Стара Пазова председеник Раде Ерцег и секретар СЕС-а Миленко Вучиновић.

На Конференцији су поред представника социјалних партнера са територије АП Војводине били присутни представници синдиката и локалне власти из Шведске, који су кроз уводна излагања и активну дискусију представили искуства и начин функционисања социјалног дијалога на нивоу Европске уније и у Шведској-земљи која има стогодишњу традицију успешне сарадње социјалних партнера.

У пленарној дискусији је наглашен низак ниво социјалног дијалога на подручју АПВ и потреба већег ангажовања на локалном нивоу, ради успоставе рада локалних СЕС-а, између осталоих разлога и због отварања поглавља 19. у приступним преговорима са ЕУ.

Испред Уније послодаваца Војводине истакнути су све израженији проблеми који се очитује у недостатку одређених профила радне снаге и високи критеријуми и услови у Закону, за доказивање репрезантивности послодаваца, што је битан услов за учешће у трипатитном дијалогу и рад СЕС-а.

У дискусији су учествовали и представници социјалних партнера у локалним Саветима, који су истакли примере добре праксе у својим срединама и позитивна искуства у раду, као и уочене недостаке и предлоге за њихово превазилажење у наредном периоду.

Истакнута је потреба за социјалним дијалогом међу партнерима који се одвија кроз рад у СЕС-у, јер ако разговарамо нема сумње, нема конфликта и ствара се поверење. Наглашено је да је дијалог искрена воља да се ставите у ситуацију других партнера и разумете и другу страну и њене проблеме и да се изнађе заједничко решење и оствари социјални консензус.

Свакао је важно и наглашено да Социјално економски савет није конкуренција власти, већ је помоћ у функционисању власти, што у неким срединама још није довољно или је погрешно сваћено.

Веома је позитивно оцењен досадашњи рад СЕС-а на подручју града Новог Сада, Руме и СЕС-а општине Стара Пазова.

Миленко Вучиновић

Владимир Ћулаја