• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-tradicionalno-uz-himnu-i-prigodan-program-u-skolama-obelezen-dan-svetog-save-utemeljivaca-nase-drzave-pismenosti-i-duhovnostiПразник, којим се обележава успомена на Св. Саву, утемељивача средњовековне Србије, просветитеља и првог српског архиепископа, обележен је 26. и 27. јануара свечаним приредбама у свим образовно – васпитним установама у општини Стара Пазова.

Традиционално, све је започело певањем химне у част Св. Сави, настављено је верским обредом сечења славског колача, а потом и игроказима у којима је приказан живот Растка Немањића – Светог Саве, чиме су предшколци и ученици старопазовачких школа исказали поштовање великој личности српске историје, који је у историји наше земље, због дубоког трага који је оставио, у народу признат као патрон свих школа и ученика.

Поменутим прославама и изведби ђачких програма у нашим школама, као и сваке године, присуствовали су челници и представници локалне самоуправе. Приредби у ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ у Старој Пазови присуствовао је председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић. Заменик председника, Милан Беара, учествовао је у обреду сечења славског колача у новобановачкој ОШ “Никола Тесла“.

Подршку свим ученицима и наставницима у вртићима и школама у обележавању школске славе, пружили су и помоћници председника Општине, Марина Савић и Владимир Јовановић, начелник Одељења за друштвене делатности, Жељко Шолаја, просветна инспекторка Милева Љубинковић и други представници локалне самоуправе.

Изнад свега, посебну лепоту празнику дали су они, који су уложили највише труда да госте лепо дочекају и презентују своје знање и умеће, било да су рецитаторски, певачки, глумачки или неки други таленти у питању. Велики труд уложили су ученици, наставници и управе школа, свакако и родитељи ученика, који су на крају са пуно поноса пратили учешће своје деце у пажљиво припремљеним светосавским програмима.

Свети Сава, рођен под световним именом Растко, био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне Српске Архиепископије, законодавац, књижевник и надалеко познати подвижник, али пре свега, утемељивач Српске Православне Цркве, државе и школства.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије