• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-na-trgu-u-staroj-pazovi-izlozba-oluja-zlocin-koji-trajeНа листи градова, којима је пропутовала изложба фотографија „Олуја, злочин који траје“, нашла се и Стара Пазова. Поменуте слике великих формата постављене на експонатима, сведоче о егзодусу Срба током Хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ 4. и 5. августа 1995. године.

Главни аутори изложбе, која се на градском тргу задржала три дана, почев од среде, 24. августа, су познати фоторепортери из домаћих медија: Томислав Петернек, Ранко Ћуковић, Јарослав Пап, Жељко Синобад, Мартин Цандир, Слободан Николић, Зоран Јовановић и Дарко Дозет, оснивач и председник Фото асоцијације Војводине, која је и носилац изложбе.

Отварању изложбе присуствовали су бројни мештани, свештенство Српске православне цркве и представници локалне самоуправе, са председником општине Стара Пазова Ђорђем Радиновићем на челу. Посебан гост био је и Веселин Шљиванчанин, некадашњи високи официр ЈНА и Војске Југославије.

У свом обраћању присутнима Шљиванчанин је, између осталог рекао: „Ми свима пружамо руку помирења, пружамо руку нечег што је добро, али не може нас нико натерати да ми заборавимо наша страдања, наше жртве, да заборавимо све оно што нам се „дешавало“ - јер су многи, невини људи изгубили животе и имовину. Верујем да ће Србија увек бити честита и поносна земља и да ће свима, као и увек када је то најпотребније, пружити све оно што може“.

Аутор-фоторепортер Дарко Дозет је говорио о једном од циљева изложбе да се одржи сећање на немио догађај, да се сваке године додатно допуни изложба са сведочанствима о протеривању Срба из Републике Хрватске, као и да у ближој будућности припреме књигу у којој ће за историју, сабрати све те потресне фотографије. “Тужно је што смо сведоци да сада имамо и оне који негирају Јасеновац, и славе „Олују“, подсетио је између осталог Дозет. “Мој пано овде приказује како те ствари изгледају 20 година касније... Тада су моје старије колеге биле уз војску све време рата, на положајима и они као аутори изложених фотографија заслужују признање као и било који други војник“.

Отварање изложбе заједно са Општином Стара Пазова подржао је Центар за културу. А мотив одржавања изложбе и ове подршке је свакако чињеница да на територији Општине живи велики број избеглих лица којима локална самоуправа у Старој Пазови помаже у свим сегментима живота, а посебно у решавању стамбеног питања.

„Сматрам да смо у обавези и због наших предака и покољења, да те ствари не заборавимо. Ми не треба о овоме да судимо, али морамо да се сећамо и да знамо и да кажемо свим нашим грађанима, који су у овим несрећним догађајима дошли и који сада живе интегрисани у општини Стара Пазова, да је ово њихова општина, да је Србија њихова држава, али и да подсетимо и кажемо да Србија никада више неће дозволити да се овакве ствари њеном народу и њеним грађанима дешавају“, изјавио је председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и подсетио да се у овој општини ради гради 165 станова за оне људе, који су у поменутим догађајима остали без свог крова над главом, а који су у старопазовачкој општини нашли своје уточиште.

Програм отварања ове изложбе употпунили су и Стеван Ковач, говорећи своју песму „Сећање“ и др Милена Северовић с песмом „Јасеновац“, да би потом сви присутни погледали све изложене фотографије и запалили свеће за душе пострадалих у акцији и у рату на поменутим просторима бивше СФРЈ.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије