• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-treca-konferencija-zenske-parlamentarne-mrezeПредставнице Женске одборничке мреже Скупштине општине Стара Пазова узеле су активно учешће у Трећој националној конференцији Женске парламентарне мреже Народне скупштине Републике Србије. Главна тема конференције је била: „Родно одговорно буџетирање у Републици Србији – план за 2016. годину“ уз осврт на сумирање радa и успеха Женске парламентарне мреже у претходних годину дана.

У оквиру уводног дела конференције присутним представницама из покрајинске скупштине, преко 40 локалних самоуправа са територије Србије, представницама невладиних организација и удружења прво су се обратили: Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Michael Uyehara, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Републике Србије за област равноправности и Бранкица Јанковић, поверница за заштиту равноправности, и изнели важност жена у друштвено –политичком животу у нашој земљи.

Родно одговорно буџетирање, омогућава одговор на питања: да ли жене у мушкарци имају једнак приступ ресурсима, да ли једнако учествују у одлучивању и да ли имају једнаке користи од употребе ресурса. У сарадњи са Министарством финасија и Координационим телом за родну равноправност, 28 буџетских корисника и институција уводе РОБ у план за 2016. годину.

Радни део конференције је био посвећен овој теми и, у поменутом оквиру, излагано је у три области:

  • „Родно одговорно буџетирање на локалном нивоу и улоге локалних механизама за родну равноправност и женских одборничких мрежа“,народна посланица Биљана Хасановић Кораћ и консултанткиња Александра Васиљевић
  • „Родно одговорно буџетирање на републичком и покрајинском нивоу“, народна посланица Елвира Ковач и консултанткиња Сања Николин
  • „Праћење извршења буџета са становишта родне равноправности и улога Женске парламентарне мреже НСРС у том процесу“, потпредседница НСРС Гордана Чомић.

Представнице Женске одборничке мреже узеле су активно учешће у раду групе са темом: „Родно одговорно буџетирање на локалном нивоу и улоге локалних механизама за родну равноправност и рад женских одборничких мрежа“.

Закључци, који су донесени пре свега дефинишу да је родно буџетирање неоходно имплементирати кроз буџете свих државних институција, да је тај процес започет на државном и покрајинском нивоу и да га треба применити и на локалне самоуправе. Предложена су три начина на који то може да се уради и то: постављањем посебног циља за жене или мушкарце, ради смањења неравноправности; узимањем у обзир питање рода и развијање родно осетљивог приступа; и дефинисањем циљева и индикатора, тако да се експлицитно односе на жене и на мушкарце.

На поменутој конференцији је, још једном јасно, потврђено да женске одборничке мреже имају значајну улогу и обавезу у реализацији родног буџетирања, те да учешће на конференцијама, семинарима, трибинама доноси нова искуства и потпомаже инплементацију истог у буџете свих локалних самоуправа.

Захваљујући досадашњем раду и веома квалитетној координацији са осталим одборничким мрежама широм Србије, пре свега у АП Војводини, представнице Женске одборничке мреже Скупштине општине Стара Пазова ће у наредном периоду појачати активности, уз нарочита залагања на пољу теме, коју је са великом пажњом и стручним приступом обрадила Трећа национална конференција.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије