• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-245-godina-zajednickog-razumevanja-i-zivota-u-multinacionalnoj-staroj-pazoviКрај јуна протекао је свечано у Старој Пазови обележавањем значајног јубијела за Словачку националну заједницу – 245. година од досељења Словака Евангелика у Стару Пазову. Свечаност је посебно увеличана присуством високоуважених представника клира Словачко евангеличке цркве, представника дипломатског кора, локалне самоуправе, републичких и покрајинских надлежних институција, Словака из матице, из градова и општина из Словачке са којима се деценијама негују снажне пријатељске и родбинске везе, бројних пријатеља ове националне заједнице која је дала свој печат у историји Општине Стара Пазова, нарочито насеља Стара Пазова.

Свечаност је започела кратким пријемом у дворишту старог парохијског дома у Старој Пазови, да би била настављена богослужењем у реновираној Словачкој евангеличкој цркви у центру Старе Пазове. У препуном храму у молитвеној атмосфери, уз хорска изведбе и читања предвиђених места из Библије, чуле су се и поучне беседе бискупа Самуела Врбовског и обраћање домаћина јубиларне и молитвене прославе Фарара Игора Фелдија. По црквеног поретку извршен је и свечани обред освећења реновиране Словачке евангеличке цркве, након чега се из цркве прешло у двориште старог и новог парохијског дома, који се налази у близини храма.

Уједно са обележавањем 245 година од доласка Словака у Стару Пазову, обележено је и сећање на 26. јун 1770. године, када је одржано прво богослужење под отвореним небом и када је постављен камен темељац за најстарију Словачку цркву на овим просторима. Историјски извори потврђују да су први Словаци дошли у Стару Пазову и прво су изградили свој храм, прво без звоника, а касније је изграђен и звоник. Свечаним чином освећења у Старој Пазови, просторије старог парохијског дома ће бити одређене за централни архив Словачке Евангеличке цркве у Србији уз спомен собу породице Хурбан.

„Изградили смо и парохијски дом, један, други, трећи. Све те зграде су биле украс Старе Пазове, чиме могу да се подиче сви Старопазовчани, без разлике на веру и националност. Идеја о изградњи новог парохијског дома зачета је још седамдесетих година прошлог века, али је њена реализација кренула тек почетком деведесетих, када су иницијална средства добијена од Фондације словачких евангеличких цркава „Густав Адолф Верк“ са седиштем у Немачкој. Камен темељац за нови парохијски дом освештан је 29. јуна 1992. године. Нама су у изградњи и обнови ових објеката помогли Фондација „Густав Адолф Верк“ из Немачке, Покрајина Војводина, организације из Републике Словачке, наши привредници на челу са Цвиком Крунићем, али не смем да заборавим да је наша локална самоуправа увек била ту и помогла нам кад год је било потребно. За последњих 10 година, посебно, не малим средствима, нарочито у протеклом периоду, на челу са председником Општине Ђорђем Радиновићем када смо довршили ове објекте, који се сада налазе у оваквом стању“, истакао је Јан Хавран, председник црквене општине Словачке евангелистичке цркве у Старој Пазови и нагласио да нови парохијски дом није намењен само за црквене обреде, него и за друге догађаје као што су конференције, састанци, концерти уметничке музике, за све што буде потребно.

Уследио је и свечани чин освећења новог парохијског дома, који је извршио бискуп Самуел Врбовски, уз саслужење свештенства и симболично предавање кључева новог парохијског дома Фарару Игору Фелдију.

Присутнима су се обратили, Њ.Е. Јан Варшо, амбасадор Републике Словачке у Србији, Катарина Мелегова-Мелихова, председница Матице Словачке у Србији, Ана Томанова Маканова, председница Националног савета Словака, као и Игор Фурђик, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори.

Испред локалне самоуправе, присутне је срдачно поздравио Радоје Благојевић, председник Скупштине општине Стара Пазова. „Поштовани и уважени гости, драги пријатељи, наша Општина је поносна на своју мултинационалност коју негује као своје највеће богатство. Да би сви ми живели у заједници која разуме сваког појединца и његове потребе, без обзира на националну и верску припадност, потребно је искрено да поштујемо једни друге. Задатак локалне самоуправе је да увек и у свако време буде пример у томе. С тога је наше руководство, на челу са Ђорђем Радиновићем, председником Општине брзо препознало кључне проблеме грађана, међу којима је био и проблем запуштености црквено-верских објеката. Данас широм Општине, поред других објеката од виталног значаја за живот грађана, имамо обновљене храмове, парохијске домове, уређена гробља и капеле и иза тога стоји велики труд и рад и пажљиво планирање приоритета. Наша жеља је да и у будућности наставимо да живимо сложно у миру и напретку, да се заједно боримо за бољи живот наше деце и генерација које долазе“, закључио је у свом обраћању председник Скупштине општине Стара Пазова.

Прослава је настављена заједничким ручком за све присутне где су у пријатељској атмосфери остварена нова познанства, нови контакти уз неизоставне сусрете са старим пријатељима, где је најважнија тема складан живот у заједници свих становника старопазовачке Општине.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије