• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naslovna-opstina-stara-pazova-i-vukovarsko-sremska-zupanija-partnerski-ka-IPA-fondovimaУ наставку, раније успостављене прекограничне сарадње, Општина Стара Пазова угостила је недавно и делегацију из Републике Хрватске, високе представнике Вуковарско-сријемске жупаније.

Кључни циљ посете осмочлане делегације, једне од развијених жупанија из суседне Хрватске, предвођена жупаном Божом Галићем усмерен је ка будућим партнерским наступима према ИПА фондовима за више различитих инфраструктурних пројеката, заснованим на прекограничној сарадњи Републике Хрватске и Републике Србије.

Да подсетимо, ИПА (енг. „Instrument for Pre-Accession assistance“) представља инструмент Европске уније за бесповратну финансијску претприступну помоћ земљама кандидатима и чине део стратегије за проширење Европске уније уз развојну претприступну помоћ земљама које имају могућност аплицирања за овакав вид подршке. Република Хрватска је у високом проценту искористила ову могућност и у процесу приступања чланству у ЕУ стекла велико искуство, које може бити од великог значаја за Републику Србију.

У оквиру своје развојне стратегије руководство Општине Стара Пазова потписало је Споразум о прекограничној сарадњи управо са Вуковарско-сријемском жупанијом чиме су, између осталог, и створени услови за заједнички наступ ка ИПА фондовима Европске уније.

„Општина Стара Пазова је мултинационална и мултикултурална средина, која је увек отворена за сарадњу у свим областима, Ваше искуство и знање из ове области нам је од посебне важности, а сарадња коју остварујемо у протеклих неколико година је заиста на квалитетном нивоу захваљујући обостраном ангажману. Зато ће нам бити посебно задовољство да будемо партнери и у будућим апликацијама за пројекте за које желимо да освојимо средства у оквиру ИПА фондова Европске уније“, поручио је у свом поздравном обраћању председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

„Споразум о прекограничној сарадњи са Вашом Општином је засигурно био добар корак. Имамо пуно заједничких ствари, као пример могао бих навести и сарадњу коју и Општина Стара Пазова и жупанија Вуковарско-сријемска имају са немачком покрајином Баден-Виртемберг. Уверен сам да смо на добром путу, јер пратимо ЕУ актуелности, делимо међусобна искуства, а данашња посета је начин да се та сарадња ојача и побољша у свим релевантним областима“, истакао је Вуковарско-сријемски жупан Божо Галић.

По завршетку радног дела посете, делегација је са својим домаћинима обишла и припаднике Хрватске националне мањине у Голубинцима и жупника жупе Свети Јурај мученик Вјекослава Лулића уз нарочиту посету грађанима из „Хрватског културно-просветног друштва Томислав“, где је уприличен и мини пријем и састанак ради упознавања са радом Друштва и животом припадника Хрватске заједнице у општини Стара Пазова.

Пошто је овај сусрет имао и привредни карактер за делегацију је организована и посета успешним компанијама које послују у старопазовачкој Општини, овог пута француској компанији Стрејт Нова, као и компанији Еуромодул, чији је власник Драгутин Бабић власник истоимене компаније из Ријеке.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије