• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Стара Пазова и још девет општина учеснице пројекта Мрежa зелене економијеКао наставак предвиђених активности из Меморандума, који је у новембру прошле године склопљен у Мајнцу између Општине Стара Пазова и још девет општина из Србије, у оквиру пројекта „Мреже зелене економије“, у Старој Пазови је одржан састанак на ком су разматрани будући кораци ка успостављању заједничких регионалних комуналних услуга и будуће употребе обновљивих извора енергије у нашој земљи.

Пројекат „Мрежа зелене економије“ се организује под покровитељством Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и овај сусрет је прва фаза у оквиру предвиђених активности у којима учествује Општина Стара Пазова. Скуп је отворио први човек старопазовачке Општине Ђорђе Радиновић, који је поздравио све представнике општина учесница у пројекту упутувши неколико речи о значају укључивања Србије у пројекте који прате светске трендове, нарочито када је у питању употреба обновљивих извора енергије у чему смо као земља у целини недовољно активни.

У наставку скупа присутнима се обратио и Горан Савић, помоћник председника Општине за економски развој и стратешки маркетинг и проф. др Владан Здравковић испред Института за зелену економију Србије, а у дискусији су учествовали и представнци осталих општина: Апатин, Ивањица, Књажевац, Коцељева, Лазаревац, Лајковац, Осечина, Рума и Чачак. По завршетку првог скупа, најављено је ново окупљање у циљу што ефикаснијег планирања за 26. март ове године.

Укратко о енергетском сектору у Србији
Овај сектор зависи од увоза основних енергетских извора у износу од око 40 одсто. Стога су реструтурирање енергетског сектора и децентрализација енергетске производње (укључујући и енергетску ефикасност) подразумевани као основни развојни циљеви. Општине у Србији се суочавају са многобројним препрекама како би унапредиле енергетску ефикасност и како би активирале локалне обновљиве изворе енергије. Финансијска зависност од републичке власти, недостатак финансијских средстава као и капацитета, вештина, нових решења и идеја како би се осигурала додатна финансијска средства, може бити препознат као један од главних проблема на локалном нивоу.

Укратко о пројекту
Пројекат „Мрежа зелене економије“ има за циљ развој локалних средина кроз оснивање мреже зелене економије и рада на унапређењу енергетске ефикасности, користећи приватно-јавно партнерство. Општине у Србији би поставиле регионалне комуналне услуге зелене економије са приватним компанијама, примењујући и користећи пројекте у областима обновљиве енергије (први приоритет), затим енергетске ефикасности (други приоритет) и заштите животне средине (трећи приоритет). Није занемарљиво ни да би Општине у Србији профитирале од произведене обновљиве енергије, где се достигнути приходи могу реинвестирати у пројекте из области енергетске ефикасности и заштите животне средине. Предузетнички развој у сектору зелене економије резултираће кроз регионалну додатну вредност кроз омогућавање запослења и приноса у јавном и приватном сектору.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије