• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Меморандум о сарадњи са Институтом за зелену економију и IfaS Институтом за примену управљања токовима материјала, СР НемачкаГоран Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова за економски развој и стратешки маркетинг је од 4. до 8. новембра учествовао на међународном скупу под називом Circular economy week у граду Биркенфелду у Немачкој.

Циљ овог петодневног догађаја, под покровитељством Министарства за економска питања, заштиту климе, енергије и регионалног планирања Савезне Републике Немачке, био је студијско представљање најуспешнијих примера примене најмодернијих технологија у области обновљиве енергије, енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Како би што квалитетније пренели знања и искуства из поменутих области организатори су за све учеснике обезбедили обиласке више локалитета са различитим постројењима, који се налазе у, по производњи зелене енергије најпознатијем немачком округу, Rhein-Hunsruk. Овде је на практичан начин указано на велику употребљивост енергије ветра, соларне енергије, енергије биомасе и геотермалне енергије.

Посебно место у агенди међународног скупа имало је и званично потписивање Меморандума о сарадњи између Општине Стара Пазова и девет других општина из наше земље, Института за зелену економију и IfaS Института за примену управљања токовима материјала, које је одржано у уторак, 5. новембра. Овај Меморандум је један од првих корака на пројекту изградње „Мреже зелене економије“ у Србији, којим је започет процес ка успостављању заједничких регионалних комуналних услуга и будуће употребе обновљивих извора енергије. Енергетски сектор Србије тренутно великим делом зависи од увоза основних енергетских извора који достиже 40 одсто укупних потреба. Зато производња зелене енергије представља велику шансу за локалне самоуправе, јер до сада није било организоване употребе постојећих ресурса.

Следећи корак општина и градова потписника Меморандума: Старе Пазове, Руме, Апатина, Лазаревца, Лајковца, Осечине, Коцељеве, Књажевца, Ивањице и Чачка је заједничка сарадња у припреми и усвајању Мастер плана и стратегије пројекта за коришћење обновљивих извора енергије. Коначни циљ је активно учешће свих поменутих страна у реструктуирању енергетског сектора Србије и подстицање приватног сектора да се укључи у производњу енергије из тренутно доступних извора. Такође, свака општина ће бити у прилици да, од будуће производње обновљиве енергије, створи услове за приходе које потом, по предложеном моделу, може реинвестирати у пројекте из области енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Погледајте галерију фотографија - фотографије преузете са интернет странице http://www.energielandschaft.de/

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије