• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Амбасадор Словачке Њ.Е. Јан Варшо и министар просвете Републике Словачке  Душан Чаплович у посети Старој ПазовиЈуче је у пријатељској посети Општини Стара Пазова и председнику Ђорђу Радиновићу била делегација амбасаде Словачке коју је предводио Њ.Е. амбасадор Јан Варшо и министар просвете Републике Словачке Душан Чаплович.

У разговору са председником Општине, нарочито је било осврта на значај залагања локалне самоуправе за све институције и удружења словачке националне мањине.

Такође, било је и речи о питању враћања земље Словачкој евангелистичкој цркви. Председник Ђорђе Радиновић је потврдио да је Општина са своје стране максимално укључена у решавање овог питања, уз напомену да кључну и пресудну улогу има држава Србија. У свом обраћању министар просвете Чаплович је говорио о циљу ове посете Србији, жељи да се овом приликом боље упозна са условима у којима раде словачке школе, као и да се прошири сарадња са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Након поменутог пријема и краћег разговора о кључним областима, који се тичу заједничког живота националних заједница на територији општине Стара Пазова, делегација се упутила у ОШ „Херој Јанко Чмелик“, коју похађају деца словачке националности.

Директор ОШ „Херој Јанко Чмелик“, Јанко Хавран нагласио је да је то најстарија словачка школа у Србији, јер су одмах по досељењу пре 264 године, Словаци кренули да школују децу на свом језику. Сада школа има 195 ученика и oдличну сарадњу са локалном самоуправом, министарствима просвете, као и са званичним институцијама Словачке.

Дан раније министар Чаплович, у пратњи председнице Националног савета Словака Ане Томанове-Маканове и представника општине Оџаци, посетио је село Лалић, где је донацијама из Словачке и издвајањима из покрајинских фондова реконструисан Дом културе.

Погледајте галерију фотографија

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије