• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Све боља и квалитетнија инклузија Рома у Општини Стара ПазоваОпштина Стара Пазова велику пажњу посвећује положају и потребама припадника свих националних заједница које живе на њеној територији. Поред мањинских, али свакако важних заједница Словака, Хрвата, Мађара, значајан део становништва Општине чине грађани ромске националне заједнице.

У корак са осталим делом становништва, залагањем и радом Општинске управе, иду и Роми. Све је више потребе за њиховим свакодневним укључивањем и унапређењем положаја у области здравства, образовања, услова за становање, а нарочито за повећање њиховог присуства у оквиру значајних друштвених активности.

Заједно са оснивањем Kанцеларије за инклузију Рома Општина Стара Пазова све више улаже пажње, времена и рада како би помогла својим суграђанима Ромима за што квалитетнију и конкретнију инклузију. Само један део активности које је у протекла два месеца спровела Kанцеларијa за инклузију Рома општине Стара Пазова су и афирмативне мере за упис ученика ромске националности. У циљу што боље реализације мера, Канцеларија је обавестила све средње школе и основне школе на територији општине Стара Пазова о афирмативним мерама за упис ромских ученика у средње школе и факултете. Такође, у склопу овог пројекта организована је трибина на којој су ученици и њихови родитељи добили неопходне информације о примени афирмативних мера и на који начин мере функционишу, прикупљени су подаци од ученика за упис у жељене школе и високе школе и факултете. Затим су подаци послати надлежнима за даљу примену афирмативних акција Канцеларији за инклузију Рома АП Војводине и Нацоналном савету Ромске националне мањине у Београду. Крајњи резултат активности које је спровела Канцеларија за инклузију Рома наше Општине је успешан и веома значајан упис нових средњошколаца и студената у наступајућој школској 2013/2014. Општина ће, захваљујући овоме, међу припадницима ромске националности имати четрнаест средњошколаца, један ученик ће уписати високу школу, а један студент са територије Општине уписује факултет. Они ће бити позитиван пример вредних младих људи жељних знања и мотив за корак више генерацијама које долазе.

Омладински активизам и међу Ромима из Старе Пазове

У сарадњи са Ресурс центром Министарства омладине и Спорта и Хуманитарним удружењем „Пријатељи“ из Сремске Митровице Канцеларија за инклузију Рома општине Стара Пазова узела је учећа у спровођењу пројекта „МЛАДИ СУ ЗАКОН“.

Окупљено је пет младих од 16 до 22 године старости ради јављања на конкурс „МЛАДИ СУ ЗАКОН“. Младима је пружена помоћ у едукацији у циљу лакшег осмишљавања идеје и начина како да се организују да би се јавили на конкурс.

Ова иницијатива Канцеларије је младим Ромима омогућила да пројекат Удружења „Напредни Роми“ из Старе Пазове под називом „Живи здраво, Држи се право“ буде усвојен. Од средине августа се очекује реализација поменутог где ће Канцеларија бити задужена за спровођење активности.

Ово је само неколико најзначајнијих пројеката које је Канцеларија остварила у протекла два месеца, а до краја ове године ће спровести и друге планиране активности које ће помоћи даљем ефикаснијем унапређивању положаја Рома у Општини Стара Пазова.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије