• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

14. јун Светски дан добровољних давалаца крвиСветски дан добровољних далаваца крви, 14. јун обележава се и у општини Стара Пазова. У знак захвалности за солидарност, коју указују давањем најдрагоценије течности како би спасили животе својих суграђана, председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, приредио је пријем за старопазовачке добровољне даваоце крви и представнике општинског Црвеног крста.

Међу овим хуманим људима, нашли су се и они који су ову драгоцену течност донирали и преко стотину пута. Датум 14. јун изабран је за Светски дан добровољних давалаца крви у знак сећања на Карла Ланштајнера, који је открио постојање крвних група и дефинисао елементе њиховог функционисања, што је временом послужило као основ за лечење многих болести.

„Част ми је да седим са људима који су спремни да се одрекну своје крви како би спасили друге. То је веома хумано, а речи хвале које можда и не добијате тако често, су минимум који вам сви дугујемо. Нико од нас не зна да ли ће доћи у ситуацију да му живот зависи од крви других. Зато желим да вам се и лично ставим на располагање, да се побринем да вам се изађе у сусрет за ваше потребе, а поред тога у наредном периоду ћу вам се од срца прикључити у некој од акција као давалац крви. Ви сте позитиван пример наше општине те је и наша жеља да и у наредним годинама наставимо да негујемо праксу добровољног давалаштва крви и да се и даље повећава број оних који следе ваш пример“, истакао је током сусрета са око 30 јубиларних давалаца крви председник Општине Ђорђе Радиновић.

Поздраву и речима захвалности председника Општине придружуо се и секретар ОО Црвеног Крста Стара Пазова Милан Скоко и додао: „Људска крв је нeзаменљива. Свим људима који се нађу у невољи потребна је сигурна крв у довољној количини. Давање крви је привилегија здравих, али се том приликом врши и провера личног здравља. У 2013. години планирамо 30 акција, а и поновно учешће у Летњој кампањи за шта смо у 2012-ој добили посебно признање Института за трансфузију крви Републике Србије, као Црвени крст са највећим бројем акција у кампањи. И данас користим прилику да позовем све оне који желе да дају крв, од 18-65 година, да то обавезно учине, јер на тај начин спашавају људске животе“.

Oпштина Стара Пазова посвећује посебну пажњу Црвеном крсту и добровољним даваоцима крви, омогућавањем третмана у бањама и организовањем излета за добровољне даваоце што ће бити настављено и ове године.

Црвени крст Стара Пазова је најавио да ће почетком следећег месеца организовати велики скуп на коме ће бити подељена јубиларна признања свим даваоцима који на то имају право, али и бројним активистима и организацијама које помажу Црвеном крсту у његовој хуманитарној мисији. До данас у 2013. години, у 13 акција крв је дало 578 особа чиме је Стара Пазова једина општина у којој активност добровољног давалаштва крви има тренд раста.

Овогодишња порука 14. јуна је: „Свако давање крви је поклон! ПРИДРУЖИ СЕ И ТИ!“

Да подсетимо, једна јединица крви спашава до три живота. Сваке године се у свету прикупи близу 100 милиона јединица крви. Многим пацијентима трансфузија је неопходна да би живели и преживели. Крв је национални ресурс од кога једног дана и ми можемо зависити!

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије