• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

naledКако привући инвеститоре у овим кризним временима, питају се многи. Поједини одговори стигли су управо из Србије која је била домаћин регионалног конгреса на коме су учествовале још три земље Југоистичне Европе, Хрватска, Македонија и Босна и Херцеговина. Први регионални конгрес свечано је отворио председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Чупић. "Стабилно, предвидиво и подстицајно пословно окружење оно је што траже страни инвеститори када разматрају потенцијалне локације за улагање, и то је оно што треба да им понудимо ако желимо економски раст", закључио је Чупић.
Сертификат о повољном пословном окружењу добило је 17 општина и градова у Србији који су у протеклих пет година привукли више од две милијарде евра инвестиција.


"Влада Србије је у буџету за ову годину обезбедила знатна средства за подстицај инвеститорима, али у привлачењу инвестиција значајну улогу имају и локалне самоуправе које могу да утичу на смањење корупције, бирократских процедура и ефикасност администрације", рекао је премијер Србије Мирко Цветковић, и истакао да је наша земља и раније била регионални лидер према висини страних директних инвестиција које су премашиле вредност од две милијарде долара.

"Још има доста простора за побољшање ситуације у свим областима на националном нивоу, али не треба потцењивати улогу локалних самоуправа", рекао је амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас, и додао да су локалне самоуправе веома важни партнери инвеститора.

Представници Србије, Македоније, БиХ, Републике Српске и Хрватске, данас су потписали су Меморандум о сарадњи на регионалном програму сертификације општина, са циљем унапређења привредног амбијента и привлачења инвестиција у југоисточној Европи. Меморандум је потписан у оквиру конгреса "Југоисточна Европа регион повољног пословног окружења", а учесници тог скупа поручили су да су економска интеграција региона, уклањање нецаринских баријера, ефикаснији правни систем и добро развијена инфраструктура неопходни предуслови за унапређење пословног окружења региона.

О стандардима повољног пословног окружења, своје ставове изнели су градоначелници градова земаља учесница у овом конгресу, Милорад Батинић, градоначелник Иванеца (Хрватска), Мустафа Авдагић, градоначелник Санског Моста (БиХ), Драгољуб Давидовић, градоначелник Бања Луке (РС), Зоран Алексов, градоначелник Штипа (МКД), а из Србије у име општине Стара Пазова, која има веома позитивну пословну климу и велики успех привлачења страних инвестиција, обратио се и Горан Јовић, председник општине. "Добро ће бити да једном и ми из Србије продамо памет и да се и тако на неки начин регионално повежемо са локалним самоуправама у  земљама Југоисточне Европе. Међурегионална сарадња је нешто што ЕУ и очекује од нас, али ми не треба да остваримо сарадњу само због тога, него зато што такав вид сарадње нама заиста може да донесе само напредак. Требамо да се мало спустимо на земљу, и да приче о сарадњи са градовима у Америци, Канади, или у Великој Британији, који могу да нам донесу велики просперитет, мало заборавимо, и да се окренемо реалности, што је тачније сарадња у региону. Сарадња са градовима у Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији и Словенији, јер смо ми слични са сличним проблемима, и баш због тога треба жестоко да радимо на томе да идемо напред, јер само заједно то и можемо."

Данашњи регионални скуп показао је да државе више не могу саме,и да је потребна сарадња међу Владама али и другим институцијама како би сви имали већу економску стабилност и били атрактивнији инвеститорима.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије